"Az olaszok a migránsok kiszolgálóivá váltak"

Míg az Északi Liga egyik politikusa szerint egész Olaszország migránstáborrá változott, addig Matteo Renzi a római parlamentben úgy fogalmazott: Ausztria merő propagandát folytat, a Brenner-hágó lezárása nem több provokációnál az osztrák választási kampányban.

A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az Olaszországgal közös határátkelő lezárása veszélyes, mivel félelemre épül.

Patyomkin-építkezés az osztrákoknál?

A Brenner-hágó osztrák oldalán áprilisban megkezdték az építkezést: tetőszerkezetet állítanak fel, ellenőrzőpontokkal, kerítéssel, amelyeket Bécs bejelentése szerint június elsejétől léptetnek életbe. Osztrák adatok szerint tavaly 27 ezer illegális bevándorló lépett át Olaszországból. Az olasz belügyminisztérium szerint ennél többen érkeztek Ausztriából olasz területre.

Az osztrák belügyminiszter április 28-án Rómában kijelentette, hogy egyelőre szigorított határellenőrzés bevezetését tervezik, de ha Olaszország irányából tömeges migránsáradat indul el, nem kizárt a határátkelő lezárása. A miniszter szerint 200 ezer és 1 millió közötti a líbiai partokon indulásra készen állók száma, akik Olaszországba akarnak átjutni, innen pedig Ausztria felé folytathatják útjukat.

Erősödő szóváltás Bécs és Róma között

Matteo Renzi az olasz parlamenti képviselők interpellációra válaszolva hamisnak nevezte azokat az adatokat, amelyek szerint az idei évben eddig már ötven százalékkal emelkedett a dél-olaszországi partokra érkezők száma. A miniszterelnök szerda reggeli adatokat sorolt fel, amelyek szerint január elsejétől 28.658 ember érkezett, a tavalyi év ugyanezen időszakában Olaszországba lépett 27 500-hoz képest.

Renzi hangsúlyozta, hogy Északkelet-Olaszország, vagyis az Ausztriával és Szlovéniával határos térség, amely a migráció egyik útvonala, tavaly az utóbbi húsz év legsikeresebb idegenforgalmi évét zárta, "ellentmondva azoknak, akik félelmekkel ijesztgettek". Az olasz kormányfő kijelentette: "mi úgy gondoljuk, hogy a schengeni övezetet meg kell menteni, és azt támogatjuk, hogy a schengeni (mozgásszabadság) álljon helyre".

Kiszolgáló olaszok

Az északkelet-olaszországi tartományokat kormányzó Északi Liga ellenzéki párt képviselője, Nicola Molteni azzal vádolta Matteo Renzit, hogy kormánya migrációs politikája "hatalmas migránstáborrá változtatta Olaszországot, az olaszok pedig a migránsok kiszolgálóivá váltak".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »