Az olasz püspöki kar elutasítja a tervezett tengeri hot spotot

Az olasz püspöki kar elutasítja a tervezett tengeri hot spotot

„Nemet mondunk a hajókon működtetett regisztrációs központokra, meg kell mentenünk a migránsokat, utána jövőt is kínálva nekik” – jelentette ki Nunzio Galantino, az olasz püspöki kar (Cei) főtitkára június 1-jén a La Repubblica című olasz napilapnak.

A püspök leszögezte, hogy ez a fajta regisztrációs központ „a személyek feltartóztatásának egyik rossz változata”. Az emberi jogokat védő nemzetközi szervezetek, mint a Migrantes Alapítvány és az Olasz Caritas már felhívta a figyelmet arra, hogy a tengerből kimentett migránsoknak joguk van menekültkérelmet benyújtani és ezért fellebbezni is, ha kérelmüket elutasítják.

Nunzio Galantino az olasz belügyminisztérium tervére reagált, amely szerint az egyik következő olaszországi regisztrációs központot (hot spot) egy olasz hadihajón vagy nagyobb méretű komphajó fedélzetén rendeznék be a Földközi-tenger Dél-Olaszország és Észak-Afrika közötti szakaszán. A tengeri hot spot a kormány szerint a vízből kimentett emberek gyorsabb egészségügyi ellenőrzését és azonosítását szolgálná, s lehetőséget biztosítana arra, hogy a menekültkérelmük pozitív elbírálására jogosultakat már itt különválasszák azoktól a migránsoktól, akik erre nem számíthatnak.

Az olasz püspöki kar főtitkára hangsúlyozta, hogy a menekültkérelmek elbírálásának az érkezők „személyes története alapján és nem az úgynevezett biztonságos országok listája szerint” kell megtörténnie.

A nemzetközi védelem így a hajókon nem biztosított – hangsúlyozta a Cei főtitkára. Az év eleje óta a tengerbe veszett több mint kétezer menekültről szólva Nunzio Galantino elmondta, az európai demokrácia képtelen azoknak az embereknek védelmet nyújtani, akik éppen az európai külpolitika és gazdasági döntések által teremtett helyzetek miatt menekülnek.

Az olasz püspök hozzátette, Európának „nem volt bátorsága” a nemzetközi jog előírta humanitárius folyosókat nyitni a befogadásra hajlandó országok felé, hogy így biztonságossá tegyék az emberek indulását, elkerülve az erőszakot, kizsákmányolást és haláleseteket. A Cei főtitkára hangsúlyozta, hogy a menekültek befogadása mind a 28 európai tagállam közös feladata.

Nem lehet megmenteni az embereket anélkül, hogy lehetőséget kínáljunk nekik a jövőjüket illetően – mondta Nunzio Galantino püspök. Javaslata szerint a több mint egy éve táborokban tartózkodó migránsoknak humanitárius védelem címén tartózkodási engedélyt kellene adni.

Az olasz püspöki kar főtitkárának adatai szerint Ferenc pápa tavalyi felhívását követően az olasz egyház több mint 2 ezer intézményében 23 ezernél több menekültet fogadtak be, valamint 120 ezer migráns fiatalt segítenek.

Forrás: MTI

Fotó: Szabadújság.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »