Az oláhok négymilliárd dollárért vásárolnak rakétaelhárító rendszert Amerikától

Az Egyesült Államok mintegy négymilliárd dollár értékben ad el Patriot típusú rakétaelhárító védelmi rendszert Romániának – jelentette be kedden az amerikai külügyi tárca és a védelmi minisztérium.

A fegyvereladásról Klaus Iohannis román államfő június eleji washingtoni látogatásakor állapodott meg Donald Trump amerikai elnökkel.

Mint valamennyi hasonló esetben, a külügyminisztériumnak és a védelmi minisztériumnak jóvá kell hagynia a politikusok által kötött megállapodást, majd erről a Pentagon tájékoztatja a kongresszust, amely elvileg harminc napon belül megvétózhatja a döntést.

Románia régóta nyal be ilyen módon az Egyesült Államoknak, 2003-ban például Bukarest a NATO-csatlakozás után az észak-erdélyi autópálya megépítésének kivitelezését amerikai vállalatra bízta. (Azóta sem készült el – a szerk.)

Az ország az iraki háború idején engedélyezte titkos CIA-börtön működtetését román területen, és fekete-tengeri gázmezői nagy részének kitermelését is az amerikai ExxonMobil végzi, az a vállalat, amelynek korábban Rex Tillerson amerikai külügyminiszter volt az elnök-vezérigazgatója.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »