Az OLAF szerint szabálytalanok voltak Tiborcz közbeszerzései

Az OLAF szerint szabálytalanok voltak Tiborcz közbeszerzései

Szabálytalanságokat tárt fel az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásokat felhasználó közbeszerzésekkel kapcsolatban – írja a Wall Street Journal. Az OLAF a lappal közölte: a kétéves nyomozás során 35 projektet vizsgáltak meg, és nem csak szabálytalanságokat tártak fel, de összeférhetetlenség is történhetett.

A cikk egyik szerzője Kőműves Anita, aki az Átlátszóra is írt egy összefoglalót a jelentésről. Ebben szerepel: az összeférhetetlenség arra vonatkozik a lap forrásai szerint, hogy Hamar Endre, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade részt vett egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok részéről, miközben még az Eliosban is tulajdonos volt.

A Wall Street Journal azt írja, a magyar ügyészségnek már megküldött jelentésben azt tanácsolják, hogy egyenek jogi lépéseket. A cikk szerint az Európai Bizottság egyelőre annyit közölt, megvizsgálják majd a jelentést, egyeztetni fognak a magyar szervekkel, és csak ezt követően hoznak döntést a szükséges lépésekről.

Az Eliosból 2015 májusában ugyan kiszállt a miniszterelnök veje, a West Hungária Bau (WHB) vette meg, de azt a sajtó és a piac továbbra is Tiborcz érdekeltségének tekinti.

A Wall Street Journal azt is felidézi a cikkében, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy decemberi interjújában azt mondta, a magyar gazdaság uniós források nélkül is működtethető. Magyarország nincs rászorulva senkinek a pénzére, a saját lábán áll, és a gazdaság elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodjon egy esetleges változáshoz, egy új helyzetben is sikeres lenne – hangoztatta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »