Az oktatásügyi minisztérium is elismeri a cserkészek képzését

Az oktatásügyi minisztérium is elismeri a cserkészek képzését

PALÁST/OLVÁR. 2017. július 3-13. között ismét a Lévai járásban, Palást község mellett rendezi meg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség vezetõképzõ táborait. A táborokban idén összesen 171-en vesznek részt. A jelöltek korosztályukhoz mérten olyan tudást sajátíthatnak el ez alatt a közel két hét alatt, amelyet hazatérve saját cserkészcsapatukban, sõt, tágabb közösségükben is hasznosítani tudnak.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség három vezetõképzõ-tábort hirdetett meg idén tagsága számára, valamint a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának segédtisztképzõ-tábora ugyancsak itt Felvidéken valósul meg.

Az õrsvezetõképzõ táborban jelenleg 17 fiatal sajátítja el az SZMCS nevelési módszerét, minden fontos kiegészítõ tudással, amely szükséges ahhoz, hogy hetente tõlük fiatalabbakkal tudjanak foglalkozni. Az oktatásügyi minisztérium által akkreditált képzést 1992-tõl minden évben megrendezi a cserkészszövetség. A cserkészmódszertan elsajátítása mellett a 15-18 éves résztvevõk tanulnak gyermeklélektanról, néprajzról, az õrsi foglalkozások felépítésérõl, céljáról, és fontos szerepet kap önmaguk megismerése is.

A 13-15 éves korosztálynak szóló segédõrsvezetõ-képzõ táborban 36 cserkész ismerkedik a gyakorlati cserkésztudással, a képzés elvégzését követõen feladatuk pedig a nevükbõl is adódóan az lesz, hogy segítsék az õrsvezetõk munkáját.

A kiscserkészõrsvezetõ-képzõ tábort kétévente rendezi meg a cserkészszövetség, ahol a 6-10 éves gyerekekkel való foglalkozást sajátíthatják el a résztvevõk. Az oktatásügyi minisztérium által szintén akkreditált képzésen jelenleg 10 cserkész vesz részt, akik a kisgyermekekre szabott cserkészmódszertan mellett például még bábozni is tanulnak.

A segédtisztképzõ táborba 18 éven felüli cserkészek jelentkezhetnek, a jelöltek itt a kiscsoportos foglalkozásokon túlmutató dolgokat tanulnak, mint például hogyan kell egy nagyobb cserkészrendezvényt megszervezni, vagy épp hogy kell cserkészcsapatot vezetni.

A vezetõképzõ táborok mellett 15 fõvel mûködik az étkezésért, egészségügyi ellátásért felelõs segítõ tábor, valamint a cserkész és kiscserkész mintatábor, ahol a vezetõképzõ táborok jelöltjei frissen ki tudják próbálni a gyakorlatban is a képzésen megszerzett tudást.

„A cserkészmunka alapja a kiscsoportos, azaz õrsi foglalkozás, ezért is nagyon fontos számunkra, hogy képzéseink akkreditálásával hivatalosan is elismertek minket oktató-nevelõ szervezetnek. Huszonhét éve végzünk heti rendszerességgel nevelõmunkát Felvidéken, és látjuk, hogy mekkora pluszt tud nyújtani a gyerekeknek és fiataloknak a nem formális oktatás. Alapelvünk, módszertanunk a játszva tanulás, ez semmit sem változott az elmúlt évtizedek során. Azonban a világ igen, vele együtt a gyerekek érdeklõdési köre is, ezért is döntöttünk úgy pár évvel ezelõtt, hogy megújítjuk nevelési koncepciónkat, amely során a fiatalokat még inkább az önfejlõdésre, a kritikus gondolkodásra neveljük. Az oktatásügyi minisztérium visszajelzése is megerõsít minket abban, hogy jó úton haladunk” – mondta Szpisák Ádám, az SZMCS mozgalmi vezetõje. 
 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »