Az NDK-sokon még nevettünk ezért

Az NDK-sokon még nevettünk ezért

A világbajnok Decsi Tamás célja nem az volt a vívók tatai edzőtáborában, hogy ne kapjon egyáltalán levegőt, hanem hogy azt az állapotot előidézze, amelybe kerülhet a páston. A világbajnokságon és a riói olimpián.

Kulcsfontosságú világbajnokság vár július második felében a magyar válogatottra Moszkvában, a cél a riói olimpia. A 2007-es csapatvilágbajnok magyar kardcsapat tagja, Decsi Tamás is nagy lépést tehet az olimpiai kvóta felé egyéniben, de egyelőre Tatán lépeget, nehezen. Az edzőtáborban fejvéddel a fején végezte az erőnléti feladatokat is.

Hírdetés

„A nyolcvanas években kinevettük az NDK-sokat, amikor fejvédben szaladgáltak, mára mi is eljutottunk idáig – mondta Somlai Béla, férfi kardválogatottunk vezetőedzője. – A páston, vívás közben is kerülhetnek oxigénhiányos állapotba a versenyzők a fejvédben, éppen ezt lehet szimulálni, illetve ehhez lehet megszerezni a speciális állóképességet, ha így végzik a feladataikat a vívók.”

A vezéregyéniség Decsi hozzáállását csak dicsérni tudta a szakvezető, aki csapatban is nagyon számít a rangidős, 32 éves versenyzőre. „Bármikor beteszem a csapatba, hozza, amit tőle kérek” – mondta Somlai Béla.

A tavalyi, kazanyi vb-n a férfi-kardválogatott szerezte a magyar vívás egyetlen érmét, egy bronzot. Az idei Európa-bajnokságon is harmadik lett a kardcsapat, ez volt az egyetlen magyar csapatérem. Jelenlegi legerősebb fegyvernemünkben viszont csak egyéni versenyt tartanak a riói olimpián, a versenyszám 2020-ban Tokióban kerül vissza a játékok műsorára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »