Az MSZP nem hisz a Fidesznek, ezért gyűjt aláírásokat

Azért gyűjt aláírásokat a vasárnapi boltzárról kezdeményezett népszavazáshoz az MSZP, mert nem hisz a Fidesznek – mondta Tóbiás József, a párt elnöke az egyik aláírásgyűjtő ponton, a Nyugati téri aluljáróban tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, azzal, hogy a fideszes többségű Országgyűlés kedden visszavonta a vonatkozó törvényt, “valójában azt a lehetőséget vették el, hogy a nép mondja ki, nincs szüksége a vasárnapi boltzárra”.

Jelezte: eredményes népszavazás után három évig nem lehetett volna a kérdéshez nyúlni. Azzal, hogy ők maguk vonták vissza a törvényt, fenntartják a kezdeményezés jogát, azt, hogy a fideszes többség megváltoztassa ezt a törvényt – jelentette ki.

Felidézte: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kiállt amellett, hogy nem mondanak le a vasárnapi boltzárról, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és

Balog Zolán emberierőforrás-miniszter nem támogatta az előterjesztést, Kósa Lajos frakcióvezető pedig a döntés után azt mondta, “politikailag meg akarják változtatni a vasárnapi nyitvatartásról szóló kérdést”.

Világos, hogy a Fidesz nem a társadalmi akaratra, nem a nép véleményére kíváncsi, hanem “újabb regulát szeretne bevezetni” – fogalmazott ellenzéki párt elnöke. Hozzátette: azért kell aláírásokat gyűjteniük, hogy eszébe lehessen juttatni a miniszterelnöknek: a társadalom többsége szabadon akar dönteni a saját hétvégéjéről. “A Fidesz csak az erőből ért” – jegyezte meg.

Nyakó István szocialista politikus, a népszavazás kezdeményezője felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök pénteken még a vasárnapi zárvatartás kiterjesztéséről beszélt.

Hétfőn, kedden még azt hallották, aki a Fideszből nem szavazza meg, hogy újra nyitva legyenek a boltok, annak fel is út, le is út – mondta. A keddi szavazáson azonban három kormánytag, Semjén Zsolt, Lázár János és Balog Zoltán sem támogatta a javaslatot – tette hozzá.

A miniszterelnök “vagy kirúgja a kormányból ezeket az embereket, akik a vasárnapi újranyitás ellen szavaztak, vagy kamuzik, hazudik ismételten” – fogalmazott.

A törvény a vasárnapi boltzár eltörléséről már megvan, “de ezt a törvényt meg is kell védenünk”, ezért gyűjtik az aláírásokat – mondta. A politikus jelezte: kiterjesztik az egész országra az aláírásgyűjtést, és a sajtótájékoztatón szimbolikusan útnak is indított négy csomag aláírásgyűjtő ívet.

A sajtótájékoztatón Tóbiás József kérdésre válaszolva elmondta: a keddi törvénymódosítások elfogadásával lehetett volna százszázalékos bérpótlékot biztosítani annak, aki vállalja a vasárnapi munkát, de a Fidesz “a munkavállalókon akar bosszút állni” azzal, hogy csak ötven százalékos bérpótlékot biztosít. Megjegyezte: egyeztetnek az érdekképviseletekkel és hétfőn benyújtják a törvényjavaslatukat a vasárnapi 100 százalékos bérpótlékról.

A sajtótájékoztató végén a Nyugati téren hétfő óta tüntető devizahitelesek képviselője azt kérdezte Tóbiás Józseftől, miért nem kapnak érdemi segítséget. Az MSZP elnöke jelezte: egyetért a devizahitelesek felvetéseivel, az ellenzéknek számos javaslata volt már a témában az Országgyűlés előtt, de azokat a kormánytöbbség tárgysorozatba se vette, helyette a saját javaslatukat fogadták el, ami nem oldotta meg a devizahitelesek többségének problémáját.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »