Az MSZP kérdése is népszavazásra juthat

Az MSZP kérdése is népszavazásra juthat

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága megtárgyalta a Gőgös Zoltán termőföldekkel kapcsolatos népszavazási kezdeményezéséről szóló előterjesztést. Két változatot készítettek a parlament elé kerülő határozati javaslathoz. Az egyik szerint elrendelik a kérdésben az országos népszavazást, és költségkeretet is meghatároznak hozzá, a másik szerint pedig nem rendelik el a referendumot.

Gőgös Zoltán / forrás: magyarhirlap.hu

“Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?” – így hangzik a kérdés, amit az MSZP-s Gőgös Zoltán magánszemélyként nyújtotta be.

A Kúria február 23-án úgy döntött: a kérdésben lehet népszavazást tartani. Gőgös Zoltán február 29-étől gyűjthette az aláírásokat kezdeményezéséhez június 28-áig, utóbbi napon adták le az állami földek értékesítésének tilalma ügyében kezdeményezett népszavazáshoz összegyűjtött aláírásokat a Nemzeti Választási Irodán.

A politikus akkor azt mondta, hogy az összes leadott aláírás száma megközelítőleg 240 ezer. Mivel a leadott aláírások 13-14 százaléka hibásnak minősül az ellenőrzés során, számításuk szerint 220 ezer érvényes szignót gyűjtöttek össze, ami elég ahhoz, hogy kötelező legyen az Országgyűlésnek kiírnia a népszavazást.

Arról is beszélt: egy eredményes népszavazás után törvényt kellene alkotni a még el nem adott állami földek értékesítésének tilalmáról, és a népszavazás felhatalmazást adhat a már értékesített területek visszavételére is.

A Nemzeti Választási Bizottság augusztus 19-én hozott határozatot az ügyben, amit a Kúria augusztus 26-i végzésében helybenhagyott.

A parlamenti igazságügyi bizottsága hétfőn nyújtotta be országgyűlési határozati javaslatát.

Az országgyűlési határozati javaslat indoklásában már nincs szó 220 ezer érvényes aláírásról. Ott azt írják: az országos népszavazási kezdeményezése támogatására gyűjtött érvényes aláírások száma a százezret elérte, de kétszázezer alatt maradt. Mivel azonban az érvényes aláírások száma eléri a százezret, az alaptörvény értelmében a népszavazás elrendelése az Országgyűlés mérlegelési jogkörébe tartozik.

A határozati javaslatban szereplő „A” változat szerint egykérdéses népszavazást rendelnének el, amelynek lebonyolítására 4 milliárd 487 millió 615 ezer forintot fordíthatnának. Ha két kérdésben tartanának egy napon belül népszavazást, akkor összesen 4 milliárd 659 millió 831 ezer forintkölthetnének rá.

A „B” változatban az szerepel, hogy a megfogalmazott kérdésben nem rendel el népszavazást az Országgyűlés.

The post Az MSZP kérdése is népszavazásra juthat appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »