Az MSZDP és a taxisblokád

Az MSZDP és a taxisblokád

A dr. Petrasovits Annával készült beszélgetésből idézünk.

„- Ez fontos, mert még nem sikerült bennünket teljesen tacsra tenni, még ebből is felálltunk egy időre, és én az ellenzéki vezetők közül egyedüliként akkor azt mondtam, hogy a taxisblokádhoz mi nem csatlakozhatunk. Pedig komplett megyei delegációk keltek útra és jöttek be a székházba, és akkor is éjszakába nyúlóan arról vitatkoztunk, hogy kiálljunk-e a taxisblokád mellett vagy sem. Én azt mondtam, hogy ez a blokád – pedig akkor még nem tudtunk semmit, mert pár órája történt az egész – az első demokratikusan megválasztott magyar kormány megdöntését célozza, és feltevésem szerint az SZDSZ állhat a háta mögött. Ez ösztönből jött, hiszen semmilyen információm nem volt, csupán csak két kérdést tettem fel: hol, milyen lezárások vannak és kik vannak benne. Ennyit bőven elég is volt tudnom ahhoz, hogy nem állhatunk mögéjük, mert ez nem az ország érdekét szolgálja.

– Külön tanulmánykötet született ebben a témában nálunk a Retörkiben. Máer meg is jelent, és nagyon jó anyag.

Hírdetés

– Ennek nagyon örülök!

Volt, aki elfogadta az érvelésemet, volt aki dünnyögött, hogy akkor kiszakad és alakít még egy szocdem pártot, de aztán szépen mindenki elfogadta az álláspontom, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt hivatalosan ehhez a blokádhoz egészen biztosan nem fog csatlakozni. Úgy érveltem, hogy itt nem azon van a hangsúly, hogy a kormány megemelte a benzin árát, hanem azon, hogy miért tette ezt. A másik pedig az volt, hogy emiatt tényleg odfa akarunk mindent dobni, amit az ország 1989 óta elért? Káoszt akarunk? Az kinek jó? Annak, aki zavarosban ügyesen tud halászni és nem becsületes embereknek. Először lesz majd a káosz, aztán meg majd az intervenció. Csak most éppen nem katonai formában, most jön majd másképpen. Megértettétek? Megértették. Aki meg nem, az is kénytelen volt, mert a szavazás eredménye kötelezte őket.”

(Részlet: Orosz Tímea: A magyar szociáldemokrácia a rendszerváltoztatás időszakában című könyvéből, melyben a dr. Petrasovits Annával való beszélgetéséből idéztünk. A kötetet a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) adta ki és az Antológia Kiadó gondozásában, 2017-ben jelent meg Lakiteleken, melyet olvasásra szívesen ajánlunk.)


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »