”Az izraeli katonaság etikusan viselkedik, vigyáz az emberi méltóságra”

Nagy vihart kavart Izraelben Jaír Golán tábornok holokauszt-napi beszéde, amelyben a vezérkari főnök helyettese párhuzamot állított a jelenlegi izraeli tendenciák és a holokausztot megelőző náci Németország között, és ezzel magára vonta az ultracionista miniszterek haragját. Aztán gyorsan hamut szórt a fejére, és bizonygatta, hogy az izraeli katonaság etikusan viselkedik, vigyáz az emberi méltóságra. Az internet korában…

Magyar Menedék - Badiny

Golán a közéleti felelősséget hangsúlyozó, egy kibucban elmondott szerda esti beszédében úgy fogalmazott: “Félelmetes számomra felismerni olyan gyomorforgató folyamatokat, amelyek Európában, a náci Németországban hetven, nyolcvan, kilencven éve zajlottak, és most, 2016-ban körünkben is megjelennek”.

Több jobboldali politikus hevesen támadta Golánt szavaiért. Naftali Bennet, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű jobboldali párt vezetője szerint a katonatiszt hibázott, és “ezt azonnal ki kell javítania, még mielőtt a holokauszttagadók a nácikhoz hasonlítanák a katonáinkat”. Ajelet Saked, a Bájt Hajehudi politikusa, igazságügy-miniszter szerint Golán “aprópénzre váltja a holokausztot”.

A beszéddel kapcsolatban számos politikus fejtette ki véleményét csütörtökön a katonai rádióban, köztük a holokauszttúlélők gyerekeként született Eliezer Stern nyugalmazott tábornok, a centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt képviselője. Ő úgy vélte, hogy Golán üzenete helyes volt, csak nem a megfelelő helyen és időben hangzott el.

Jichák Hercog, a parlamenti ellenzék és a szociáldemokrata Munkapárt vezetője viszont egyenesen üdvözölte a vezérkari főnök helyettesének szavait, aki szerinte egy bátor parancsnok, és “a vele szemben ágálóknak tudniuk kell: ez az erkölcs és a felelősség hangja”.

Maga Golán – látva az általa kavart vihart – közölte, hogy nem akarta összehasonlítani az izraeli hadsereget és Izraelt a náci korszak folyamataival. Hangsúlyozta, hogy ez egy abszurd és alaptalan összevetés, és nem akarta bírálni a politikai vezetést. “Az izraeli katonaság etikusan viselkedik, vigyáz az emberi méltóságra” – emelte ki csütörtöki nyilatkozatában.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »