Az izlandi ajándéktizenegyes ellenére, hősies játék után, újra dobbanhatott a magyar szív

Az izlandi ajándéktizenegyes ellenére, hősies játék után, újra dobbanhatott a magyar szív

Biztató, helyenként jó játékkal, de sokáig pechesen játszva, sokáig gólhátrányban focizva, drámai mérkőzésen szereztünk pontot, és kerültünk fél lábbal Eb-nyolcaddöntőbe.

Abban a tudatban lépett pályára a marseille-i Vélodrome kopottas gyepén a magyar labdarúgó-válogatott az Eb-csoportkör második fordulójában, hogy ha Ausztria után Izlandot is legyőzi, továbbjut az egyenes kieséses szakaszba. Ahhoz képest, hogy úgy indultunk a tornának, minden passz, csel ajándék a kijutás után, a keddi 2-0-s győzelem meghozta az étvágyat, és sokan arról beszéltek, a szombat esti összecsapás is hozható akár…

Már az első percektől egyértelmű volt, hogy hiába a közönség általi brutális támogatottság (10 ezer izlandi vs. 21 ezer magyar), ezt a tökéletesen szervezett izlandi csapatot azért nehezebb lesz megtréfálni, mint az egyénileg ügyesebb, de néha kicsit lezserül játszó osztrákokat. Támadgattunk azért becsülettel, Nagy Ádám fel és alá nyargalt a pálya középvonalában, Kleinheisler pedig szokása szerint folyamatosan megjátszható volt, Dzsudzsák Balázs is derekasan küzdött a jobbszélen, de például a Szalai helyén ezúttal szerepet kapó Priskin Tamást teljesen eltüntették. (Apropó szerkezetváltás: Fiola súlyos sérülése miatt Lang kikerült jobbhátvédnek, a helyén Juhász Rolandnak szavazott bizalmat Bernd Storck, balszélen pedig Németh Krisztián helyett az osztrákok elleni második gól szerzője, Stieber Zoltán kapott lehetőséget.)

A 10. percben aztán először ténylegesen megérkeztek a magyar kapuig az izlandiak, de Király Gábornak egy fejes után még nem kellett aggódnia, Bödvarsson kulloghatott haza. Két szervezett csapat tusájából csak nagyobb labdabirtoklásunkkal tudtunk felülkerekedni, de nem találtuk a rést a pajzson. Másodszor ráadásul szintén az izlandiak veszélyeztettek, egy veszélytelennek tűnő passzból fordult be Kádárról Gudmundsson, Király ziccerben hárított lábbal.

További magyar fölényecske volt tapasztalható, mígnem jött a hidegzuhany a 38. percben: egy izlandi szöglet után Király zavar el mindenkit, hogy magához vehesse a labdát, de kiejtette, így az igyekvő Kádár mentő mozdulatát pedig könnyű síppal tizenegyessel büntette az orosz Karasev sporttárs. A tizenegyest Gylfi Sigurdsson váltotta gólra (0-1), így mehettek pihenni a felek.

Fordulás után Bernd Storck egy ideig fenntartotta az első félidei stratégiát, de Izland a fokozódó nyomás ellenére magabiztosan kotorászta szét támadásaink parazsát. A 64. percben aztán Nagy Ádám váratlanul helyzetbe került, de hiába próbált gólt préselni, erre nem volt lehetősége a kék falban. Ekkorra már elszánta magát a cserékre Storck, Stieber helyén Nikolics, Priskin helyén Böde folytatta, amitől tovább fokoztuk a nyomást a néha-néha már hibázgató Halldórsson kapujára. Dzsudzsák szabadrúgása ráadásul ígéretes helyről is szállt felé, de pont a kezébe, és ugyanúgy pontrúgásból próbálkozhatott ballábas csapatkapitányunk a 76. percben.

A hajrára még beállt a gazdag pályafutású Eidur Gudjohnssen (37 éves), de vele sem gyengült meg igazán az izlandi mezőnyjáték, mígnem jött egy utolsó magyar roham, és egy jobboldali Nikolics-beadásba Savarsson pechesen ért bele, így egyenlítettünk, de teljesen megérdemelten! (A találkozó lefújása után jött a közös ünneplés a szurkolókkal, könnyekkel, Himnusszal…)

A döntetlen tudatában lehet, hogy Portugália ellen már pontra sem lesz szükség a továbbjutáshoz, de ez csak az esti portugál-osztrák meccs után derül ki, illetve a többi csoportharmadik-jelölt mérkőzései után.

(MNO; képek: MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »