Az Iszlám Állam szövetségest talált, hogy legyőzze a Nyugatot

Több mint egy évig tartó véres harcok után “informális” tűzszünetet kötött nemrégiben az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet a tálibokkal Kelet-Afganisztánban, és már több hónapja együttműködnek az amerikaiak által támogatott afgán hadsereg elleni harcban.

A Wall Street Journal szerint Szíria és Irak nagy területeit megszálló IÁ – amely 2014-ben jelent meg Afganisztában – még a közelmúltban is véres harcokat vívott a tálibokkal több afganisztáni terület megszerzéséért. Az afgán haderő és az amerikaiak vezette koalíciós erők ezt kihasználták, és egyszerre több fronton tudták felvenni ellenük a harcot, kiszorítva őket az általuk ellenőrzött területekről.

Az amerikai újság afgán kormányforrásokra hivatkozva most azt írta, hogy a közelmúltban az IÁ és a tálibok helyi szinten több “informális” megállapodást kötöttek arról, hogy nem egymással, hanem a kormányerők ellen harcolnak. Ennek eredményeképpen az Iszlám Állam az amerikaiak által támogatott afgán katonák elleni harcra tudta összpontosítani erőfeszítéseit Nangarhar tartományban, és északabbra, Kunar tartományban felé nyomult, megvetve a lábát olyan területen, amely korábban sokáig a tálibok és az al-Kaida terrorszervezet fellegvára volt.

Ők  véres harcokat vívtak korábban a tálibokkal. Az elmúlt két hónapban azonban nem voltak összecsapások köztük”– mondta a lapnak Mohammed Zaman Vaziri, az Afganisztán keleti részén állomásozó afgán erők parancsnoka.

A terrorszervezet Afganisztánban még mindig csak kialakulófélben van, afgán illetékesek szerint még a fellegváruknak tekintett, Kabultól mintegy 120 kilométerre fekvő Nangarhar tartományban is sokkal kevesebben vannak a táliboknál, a köztük létrejött tűzszünet pedig bármikor dugába dőlhet. Az IÁ azonban a mostani helyzetet kihasználja arra, hogy távolabbi területeken hajtson végre véres támadásokat. Az IÁ jelentkezett például a 80 halálos áldozatot követelő július végi kabuli öngyilkos merénylet elkövetőjeként – ez volt az egyik legvéresebb terrortámadás az afgán fővárosban 2001 óta.

Tavaly év eleje óta Afganisztánban már csak 13 ezres NATO-kontingens állomásozik. Az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű NATO-misszió katonái nem vesznek részt a harcokban, azért vannak ott, hogy kiképezzék és felkészítsék az afgán biztonsági erőket a lázadók elleni harcra.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Új ellenséget kapott Szíriában az Iszlám Állam„Könnyű repjegyet szerezni” – brazíliai utazásra buzdítja a magányos farkasokat az Iszlám ÁllamRovatok: KülföldTelepülés: VilágCímkék: külföld, Iszlám Állam, tűzszünet, tálibok, Afganisztán, AmerikaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »