Az Iszlám Állam szivárogtatta ki saját terrorlistáját?

Az Iszlám Állam szivárogtatta ki saját terrorlistáját?

Elképzelhető, hogy szándékosan szivárogtatta ki szerdán az Iszlám Állam azt a terrorlistát, amely 22 ezer saját harcosának nevét is tartalmazta – állítja Elijah Magnier elismert brit biztonsági elemző.

A brit terrorellenes elemző azt írta a Twitteren: ilyen hatalmas méretű kiszivárogtatás véletlenül nem történhet.

Szaddám Huszein volt iraki diktátor is hasonló zsaroló módszereket vetett be, mikor hadserege nem volt hajlandó vakon követni – emlékeztetett.

A nevekkel, telefonszámokkal, lakcímekkel és rokonok neveivel kitöltött kérdőívek tökéletes eszközként szolgálhatnak abban az esetben, ha egy dzsihadista harcos hite meginog, vagy esetleg csak elege van a kalifátusi körülményekből és szökni próbálna.

Komoly nehézségeket okozhat a nyilvánosság

Bár a teória a kalifátuson belül tartózkodó harcosokra még igaz is lehet, de a hirtelen nyilvánosságnak köszöhetően a külföldi terrormerényletek esélye is alaposan lecsökkent.

Az Iszlám Állam nemzetközi toborzását, online propagandáját és külföldön tervezett merényleteinek kivitelezését a hirtelen nyilvánosság rendkívül megnehezíti, és elképzelhető, hogy a terrorcsoport inkább meglevő harcosaira koncentrálna új terroristák csalogatása helyett (főleg, hogy elfogyott a pénzük).

Röghöz kötötték a dzsihadistákat

Az is tény, hogy 22 ezer Szíriában és Irakban harcoló dzsihadista soha többé nem térhet haza – hacsak nem akar azonnal börtönbe vonulni.

A terrorlista lehet az Iszlám Állam utolsó, vérontás nélküli taktikája, hiszen rengeteg harcos a hatalmas fizetés miatt utazott ki a kalifátusba. De ők már hónapok óta nem kapnak fizetést, így érthető, hogy elment a kedvük a harctól. A nyilvánosság miatt soha többé nem mehetnek haza, a dzsihadista vezetők pedig több tízezer olyan harcosra tettek szert, akit ezután nem kell kifizetniük.

Az Iszlám Állam eddig mindig kivégezte szökni próbáló harcosait, de úgy tűnik, a terrorlistával úgy tudják elhallgattatni az elégedetlen fegyvereseiket, hogy közben nem csökkentik hadseregük számát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »