Az Iszlám Állam robbanthatott az egyiptomi utasszállító gépen

Az Iszlám Állam robbanthatott az egyiptomi utasszállító gépen

Miközben az egyiptomi haditengerészet egységei pénteken megtalálták az EgyptAir egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó, csütörtökön lezuhant repülőgépének roncsait a Földközi-tengerben, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet azt állította: ő robbantotta fel a légi járművet.

_89759847_033056414-1_b

A terrorszervezethez közel álló AMAQ hírügynökség szerint a gép fedélzetén egy iraki állampolgárságú merénylő robbantott pokolgépet. A Daily Star című brit lap szerint iszlamista források is megerősítették ezt az információt. Független források ugyanakkor nem erősítették meg az állítást. A gép eltűnése kapcsán egyébként is a terrortámadásra vonatkozó hipotézist tartják valószínűnek: francia, egyiptomi, egyesült államokbeli és orosz illetékesek is azon az állásponton vannak, hogy a gép műszaki állapota, a pilóta tapasztalata és a kedvező időjárás miatt az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy merénylet történhetett.

Pénteken egyébként kiderült, hogy a görög hatóságok csütörtökön délután nem az egyiptomi gép roncsait találták meg a Földközi-tengerben, így a kutatás folytatódott. Ennek nyomán pénteken Alexandriától mintegy 290 kilométerre, a tengerben rábukkantak a gép roncsaira, emberi testrészekre illetve az utasok több csomagjára is. Ezek azonban még nem elegendőek ahhoz, hogy ki lehessen deríteni, mi okozta a tragédiát. A gép feketedobozait még keresik: az egyiptomi haditengerészet mintegy 13 ezer négyzetkilométeres területet fésül át tüzetesen, de ha nincs eredmény, akkor kiterjesztheti a keresést.

A CNN péntek éjjel arról tudósított, hogy az úgynevezett ACARS adattovábbító rendszer füstöt jelzett arról az egyiptomi repülőgépről. Az adatok szerint a füstöt a pilótafülkéhez közeli mosdóból jelezte egy érzékelő percekkel azelőtt, hogy a repülőgép eltűnt a földi radarokról. Az ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System) a repülés alatt folyamatosan küld adatokat a földi légi irányításnak a gép rendszereinek működéséről, illetve esetleges meghibásodásáról. Az egyiptomi repülőről hibaüzenet érkezett a pilótafülke ablakának jégtelenítő berendezéséről, és egy másik füstjelző is működésbe lépett. Szakértők szerint mindezek arra utalhatnak, hogy műszaki hiba okozhatta a Franciaországban gyártott Airbus A320-as típusú utasszállító repülőgép katasztrófáját.

A The Telegraph című brit lapnak ugyanakkor egy pilóta úgy nyilatkozott: az eddigi adatok alapján úgy tűnik, a pilótafülke jobb oldali ablakait egy, a gépen történt robbanás törte ki. Mindazonáltal Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter közölte, egyelőre semmilyen konkrét adattal nem rendelkeznek arra nézvést, mitől zuhanhatott le a gép. Egyesült államokbeli illetékesek azt közölték: a becsapódás feltételezett helyszínéről készült műholdfelvételeken nem látszik robbanás nyoma.

Mint arról beszámoltunk, a görög polgári közlekedési hivatalból származó értesülések szerint a gép a Görögországhoz tartozó Kárpathosz-sziget közelében, de egyiptomi légtérben zuhant le. A Párizs–Kairó-járaton 56 utas és tízfős személyzet utazott. Magyar vagy román állampolgárságú utas nem volt a fedélzeten. A gép vészjelzést adott le a tragédia előtt. A 804-es számú járat szerda este 11 után néhány perccel szállt fel a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről, és kairói idő szerint 2 óra 45 perckor veszett nyoma.

Az Airbus A320-as típusú repülőgép utoljára a görög légi irányítással beszélt, akkor még nem jeleztek rendkívüli eseményt. 20 perccel leszállás előtt azonban megszűnt a kapcsolat a pilótákkal, azután, hogy a Földközi-tenger fölött, 11 ezer méter magasan beléptek az egyiptomi légtérbe.
A személyzet nem adott le vészjelzést, amiből arra lehet következtetni, hogy hirtelen bekövetkezett esemény okozta a katasztrófát. A brit és a görög sajtó arról írt, hogy egy görög kereskedelmi hajó legénysége „lángokat” látott a levegőben nagyjából akkor, amikor a gép eltűnt. A görög légierő szerint a gép hirtelen 90 fokban balra fordult, majd körözni kezdett, miközben gyorsan mintegy 7000 méternyit süllyedt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »