Az Iszlám Állam női kommandója robbantott volna Párizsban

Az Iszlám Állam női kommandója robbantott volna Párizsban

Újabb embert vettek őrizetbe a gázpalackokkal teli gépkocsival összefüggésben, amelyet a múlt hét végén Párizs belvárosában találtak, s ezzel nyolcra emelkedett a letartóztatottak száma. Francois Hollande francia államfő megerősítette, hogy egy terrorcsoport próbált meg merényletet végrehajtani. Egy, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által Szíriából irányított női kommandó akarta felrobbantani azt a gázpalackokkal teli gépkocsit, amelyet a múlt hét végén találtak Párizsban – jelentette be pénteken Francois Molins párizsi főügyész.

“A terrorszervezet nemcsak férfiakat, hanem nőket, mégpedig fiatal nőket is felhasznál, akikkel virtuálisan ismerkednek meg és tervelik ki” a merényleteket – mondta az ügyész a Notre-Dame-nál talált gépkocsival összefüggésben foganatosított letartóztatásokról tartott sajtótájékoztatón.

Napközben újabb embert vettek őrizetbe a gázpalackokkal teli gépkocsival összefüggésben, amelyet a múlt hét végén Párizs belvárosában találtak, s ezzel nyolcra emelkedett a letartóztatottak száma. Francois Hollande francia államfő megerősítette, hogy egy terrorcsoport próbált meg merényletet végrehajtani.

“Merénylet hiúsult meg” – fogalmazott pénteken a köztársasági elnök athéni látogatásán. “Egy csoportot felszámoltunk, de vannak még mások is” – tette hozzá, fokozott óvatosságra intve mindenkit a továbbra is magas terrorfenyegetettség miatt.

“A párizsi államügyész fog az ügyről részletesebb tájékoztatást adni délután, de államfőként szeretnék gratulálni a titkosszolgálatoknak” – mondta Francois Hollande.

“Természetesen történtek merényletek hazánkban, amelyek komoly csapást mértek, de ugyanakkor folyik a munka, csendben és hatékonyan a titkosszolgálatok, a rendőreink, a csendőreik és a katonaink által” hívta fel a figyelmet az államfő.

A rendőrség csütörtök este három – Bernard Cazeneuve belügyminiszter tájékoztatása szerint “radikális, fanatizált” -nőt és egyiküknek a – szintén iszlamista – férjét is őrizetbe vette azzal a gépkocsival összefüggésben, amely miatt vasárnapra virradóra riasztotta egy belvárosi bár alkalmazottja a rendőrséget.

A Notre-Dame katedrálissal szemben, a Szajnával párhuzamos egyik kis utcában tilosban, rendszámtábla nélkül, villogó elakadásjelzőkkel parkoló gépkocsi egyik első ülésén egy gázpalack hevert. A járművet először tűzszerészek kutatták át, akik megállapították, hogy a gázpalack üres. A csomagtartóban viszont találtak további öt teli gázpalackot. Nem volt rajtuk sem detonátor, sem pirotechnikai eszköz.

A Peugeot 607 típusú gépkocsi tulajdonosát iszlamista nézetek terjesztése miatt nyilvántartották a hatóságok, de őt kedd esti kihallgatása után szabadon engedték. A férfi már vasárnap jelezte a hatóságoknak, hogy a lánya eltűnt a gépkocsival együtt. Szüleinek állítólag azt mondta, hogy Szíriába utazik.

A három, csütörtökön elfogott nő közül az egyik a gépkocsi tulajdonosának a 19 lánya. Ines Madaninak hívják. Őt vasárnap óta kereste a rendőrség. A titkosszolgálati nyilvántartásban iszlamistaként számon tartott nő kézzel írott levélben felesküdött az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek.

A csütörtök esti előállítás során a nő késsel támadt az egyik rendőrre, ezért a nyomozók rálőttek. A gyanúsított a fején súlyosan megsérült, a vállán megszúrt rendőrt is kórházban ápolják, de nincs életveszélyben.

A belügyminiszter elmondta, hogy a 39, 23 és 19 éves nők “újabb erőszakos cselekményeket készítettek elő”.

Rendőrségi források szerint a párizsi Gare de Lyon pályaudvaron akartak merényletet végrehajtani csütörtökön, ezért a rendőrség riasztást adott ki valamennyi párizsi pályaudvaron és a Párizstól mintegy 30 kilométerre délre található Boussy-Saint-Antoine-ban is, ahol a nőket előállították.

Azzal gyanúsítják őket, hogy a Notre-Dame mellett vasárnap fel akarták robbantani a gázpalackokkal teli gépkocsit.

Az ügyben korábban már négy ember letartóztattak. Az első, az iszlám radikalizmushoz kapcsolható házaspárt – egy 34 éves férfit és egy 29 éves nőt – kedden vette őrizetbe a rendőrség, amely terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt nyomoz. Egy másik, 26 éves párt szerdán vettek őrizetbe a közép-franciaországi Montargisban található otthonuk közelében. Rendőrségi források szerint egy testvérpárról és a feleségeikről van szó, de egyelőre nem ismeretes, hogyan jutottak el hozzájuk a nyomozók, és mi lehet a szerepük az ügyben.

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást annak kiderítésére, hogy merényletet akartak végrehajtani, vagy provokációról van szó.

MTI

The post Az Iszlám Állam női kommandója robbantott volna Párizsban appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »