„Az Iszlám Állam népirtást végez”

„Az Iszlám Állam népirtást végez”

Népirtásnak minősítette az Iszlám Állam terrorszervezet akcióit az amerikai külügyminisztérium. John Kerry szerint Irakban és Szíriában szisztematikus etnikai tisztogatás zajlik. Az ENSZ szóvivője amiatt panaszkodott, hogy a szíriai tűzszünet ellenére sem tudnak gyógyszert és szakembereket eljuttatni a rászorulókhoz, mert a segítség nagy része az Asszadhoz hű lakossághoz jut.

Az oroszok fokozatosan vonják ki légierejüket, miután mindent lebombáztak, amit Asszad elnök kért. „Hatalmas munkát végeztünk a szír állam hatalmi, jogi és katonai megerősítésében. Hatékonyan felvettük a harcot a terroristák ellen, és ez alapján el lehet kezdeni a béketárgyalást. Ugyanakkor, ha szükséges, néhány órán belül felállítunk egy olyan kontingenst, amelyet képesek vagyunk bevetni a megfelelő fegyverzettel” – fenyegetőzött Putyin elnök.

A szír vezetés azt ígéri: az orosz kivonulás után az iszlamisták elleni háborúra összpontosít és nem támadja tovább az ellenzéket. Az ENSZ szerint a segélyszállítmányok, gyógyszerek még mindig nem jutnak el a rászorulókhoz, csak a hatalomhoz hű lakossághoz. „Nem tudunk orvosi személyzetet, gyógyszereket bevinni a háborús övezetekbe, és nem tudunk kimenteni rászorulókat az országból. Tehát rengeteg ember hal meg még most is, nemcsak a harcok miatt, hanem az egészségügyi ellátás hiánya miatt” – mondja az ENSZ szóvivője.

Az amerikai külügyminisztérium népirtásnak minősítette az Iszlám Állam nevű muszlim terrorszervezet akcióit. „Véleményünk szerint az Iszlám Állam etnikai tisztogatást, népirtást végzett a térségben élő jazidik, keresztények, kurdok és síita muszlimok ellen. Mivel a háború még tart, nincs részletes és végleges lista az emberiesség elleni bűncselekményekről, de az elmúlt hónapokban gyűjtött információk alapján tényként beszélhetünk a háborús bűnökről” – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter.

Az 5 éve tartó háborúban Szíria 22 milliós lakosságának fele vesztette el otthonát, és majdnem 5 millióan menekültek külföldre. Közülük a legtöbben, 2 millió 700 ezren Törökországban élnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »