Az Iszlám Állam katonái gyilkoltak Franciaországban

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet jelentkezett a normandiai Rouen közelében egy katolikus templomban kedden elkövetett késeléses támadás elkövetőjeként. Hollande gyalázatos tettről beszélt a helyszínen.

Az Iszlám Állam szócsöveként működő Aamák hírportálon közzétett közlemény szerint a szervezet két “katonája” hajtotta végre a támadást.

A normandiai Rouen közelében fekvő Saint-Etienne-du-Rouvray településen öt embert  ejtett túszul a két támadó. A 84 éves papnak elvágták a torkát, és egy további túszt súlyosan megsebesítettek az elkövetők, akiket a rendőrség agyonlőtt.

Ismerhették az egyik támadót

A francia rendőrség állítólag jól ismerte az egyik támadót: a férfi 2015-ben Szíriába akart utazni, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzon, de börtönbe zárták. Francia sajtójelentések szerint nemrég szabadult, lábán elektronikus nyomkövetőt hordott.

Maga a templom is tiltólistán volt. A Le Figaro megtudta, hogy az épület egy tavaly letartóztatott 24 éves algériai diák, Sid Ahled Ghlam “katolikus feketelistáján” is szerepelt.

Őt is a november 13-i párizsi terrortámadás irányítója, a belga Abdelhamid Abaaoud küldte Franciaországba, börtönbüntetését gyilkossági kísérlet maitt kapta, satóhírek szerint egy édesanyát akart meggyilkolni.

A helyi mecsetből többen mentek ki az Iszlám Államhoz

A régióban már korábban is megjelent a radikalizáció. Két évvel ezelőtt innen indult el több francia fiatal Szíriába az Iszlám Állam hadseregéhez. A Le Parisien szerint a kalifátusba induló fiatalok egyike éppen az itteni mecsetben sajátította el az iszlám szélsőséges tanait.

Francois Hollande francia államfő nem sokkal a támadás után azt mondta, hogy a terroristák tettük elkövetésekor az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre hivatkoztak. A helyszínen kijelentette: gyalázatos tettet követtek el.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »