Az Iszlám Állam hekkerei támadták a magyar kormány portáljait – nem más?

A migránskrízis kirobbanásával párhuzamosan, tavaly érzékelhetően emelkedett a hazánk kormányzati szerveinek internetes felületei elleni, célzott kibertámadások száma, amelyek egy része konkrétan az Iszlám Államhoz köthető hacker-csoportok számlájára írható – hangzott el az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának mai ülésén, ahol a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) számolt be eddigi tevékenységéről.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Hazánknak 2013 óta van kibervédelmi stratégiája, de csak tavaly októberben történt meg az a strukturális kiigazítás, amelynek keretében a szakszolgálatok alá rendelten létrehozták a Nemzeti Kibervédelmi Intézetet. Az elsősorban állami és kormányzati intézmények számítástechnikai védelmét ellátó szervezet vezetője, Bencsik Balázs elmondta a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak, hogy az elmúlt két évben jelentősen emelkedett a hazánk elleni célzott kibertámadások száma.

A kormányzati szervek elleni incidenseket a kiberhírszerző tevékenység kategóriába sorolják, és többségüket egy meg nem nevezett, e szakterületen nagyhatalomnak számító ország (elsősorban Kína, Oroszország és Amerika jöhet szóba) számlájára írják. Eddig a Honvédelmi Minisztérium mellett a kül- és a belügyi tárca volt kénytelen az NKI segítségét kérni a számítógépein megjelent ilyen típusú veszély miatt – mondta el a szakember.

Ötezer incidens egy év alatt

A támadások fajtáit tekintve 2015-ben weboldalrongálásból volt a legtöbb, amelyek egy része az Iszlám Államot támogatók tevékenységéhez köthető. Bencsik Balázs statisztikája szerint ezeket 90 százalékban nem képzett szakemberek végzik, hanem olyan úgynevezett „pizsamás hackerek”, akik a feketepiacon könnyedén hozzájutnak a szükséges technológiához és információhoz. A támadás maga általában kártevők bejuttatásával történik, amelyből csak a tavalyi évben több mint 5 ezer volt.

Az NKI vezetője érdekes összefüggésre mutatott rá, amikor azt ecsetelte, hogy a migránsválság kirobbanását követően 10 százalékkal emelkedett a honlaprongálások száma, amelyek immár nem csupán amatőr próbálkozások, hanem célzott támadások: például a magyar kormánynak szóló üzenetek jelentek meg kormányzati portálokon.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »