Az Iszlám Állam a belgiumi központú nemzetközi bankközi fizetések rendszerét használja

Az Iszlám Állam a belgiumi központú nemzetközi bankközi fizetések rendszerét használja

Továbbra is hozzáfér a nemzetközi bankközi fizetéseket lebonyolító távközlési hálózathoz (SWIFT) a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet (IÁ) – számolt be csütörtökön az ARD német országos közszolgálati televízió.

Az ARD Kontraste című politikai magazinműsorának oknyomozó riportja szerint az IÁ a terrorszervezet fővárosaként számon tartott szíriai Rakka egy bankjában, a Commercial Bank of Syria nevű hitelintézet helyi fiókjában fér hozzá a SWIFT-rendszerhez.
Az ARD szerint a rakkai bankfiók connected (élő kapcsolat) státusszal szerepel a rendszerben. Az nem ismert, hogy az Iszlám Állam mennyire él és mennyire él vissza a hozzáférés lehetőségével. Az viszont biztos, hogy a Commercial Bank of Syria szerepel az ENSZ büntetőintézkedéseivel sújtott szíriai pénzintézetek listáján, ami azonban nem zárja ki, hogy a bank lebonyolítson ügyleteket harmadik felek számára, amennyiben azok ellen nincsenek érvényben szankciók.
A német szövetségi belügyminisztérium megerősítette az ARD értesülését, írásbeli állásfoglalása szerint a belgiumi központú SWIFT és a szervezetet felügyelő illetékes belga hatóság igyekszik minimalizálni annak kockázatát, hogy az IÁ visszaél a rendszerrel.
A nemzetközi nagybankok tulajdonában álló belga társaság a televíziónak arra a kérdésére, hogy miért nem zárnak ki a rendszerből egy ENSZ-szankciókkal sújtott és a SWIFT hírnevét veszélyeztető bankot, azt válaszolta, hogy a SWIFT semleges rendszer, és csak olyan intézményeket tilthatnak ki, amelyeket belga vagy uniós büntetőintézkedések érintenek.
Az 1973-ban létrehozott SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) több mint 200 országban és területen működik, a szolgáltatást 11 ezernél is több pénzügyi intézmény használja.

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »