Az ismeretlen román katona szobrának felújítását kérik

Az ismeretlen román katona szobrának felújítását kérik

Az ismeretlen román katona sepsiszentgyörgyi szobrának felújítását követeli Rodica Pârvan helyi szociáldemokrata tanácsos. 

w roman katona_b

A magyarellenes kirohanásairól ismert politikus a testület múlt heti ülésén tette szóvá, hogy a szobor „siralmas” állapotban van, a lemezek kilazultak, a márványlépcsők töredezettek, és ha nem újítják fel „hamarosan összedől, egyesek örömére, és mások bosszúságára”. Pârvan figyelmeztetett, hogy a román nép történelmének évfordulóiról általában az emlékmű előtt szoktak megemlékezni.

Antal Árpád polgármester válaszában elmondta, hogy utánanéz a szobor jogi helyzetének, és amennyiben az a város tulajdonában vagy kezelésében van, támogatja a kérést. A helyiek által Bronz Bélaként emlegetett szobor az Állomás negyedben van, 1974 szeptemberében leplezték le, emlékeztetőül, hogy a román hadsereg 30 éve foglalta el a várost, az avatási ünnepségen Nicolae Ceauşescu diktátor is jelen volt.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a levéltárban lévő dokumentumok azt mutatják, hogy a szobrot nem ilyenre tervezték, és tulajdonképpen nem fejezték be. Balogh Péter szobrát a tervek szerint három dombormű keretezte volna. Egyiken a dákok és rómaiak, Mircea cel Bătrân vajda, Hunyadi János, Dózsa György, Mihai Viteazul és a székelyek, az 1848-as forradalom, az 1918 december 1-jei gyulafehérvári egyesülés szerepeltek volna. A másik domborművön az 1944-es harcokat jelenítette volna meg a szobrász, mikor a román hadsereg „felszabadította Sepsiszentgyörgy városát a horthysta-fasiszta elnyomás alól”, az utolsó bronztáblát pedig Ceauşescu dicsőítésére szánták. A teljes beruházás értékét 5,7 millió lejre becsülték, a megye költségvetéséből valósították volna meg, de ismeretlen okokból a domborművek nem készültek el.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »