Az ISIS szép csendben átcsempészi magát Líbiába

Az ISIS szép csendben átcsempészi magát Líbiába

Amerikai katonai jelentések szerint Líbiában az elmúlt időszakban megduplázódott az Iszlám Állam csapatainak száma. Viszont jó hír, hogy a terroristák képtelenek olyan ütemben bővülni, mint Szíriában vagy Irakban.

A Deutsche Welle információi szerint az amerikai hadsereg afrikai vezetősége aggódik, amiért az ISIS által kontrollált területeken megduplázódott, és ezzel nagyjából 6000 főre nőtt a terrorista kontingens létszáma az elmúlt év során.

David Rodriguez, a térségben állomásozó amerikai erők főparancsnoka biztató jelnek nevezte, hogy a helyi milíciák megpróbálják kiszorítani a térségből az Iszlám Államot, ám a különböző érdekkörök közötti politikai és egyéb jellegű viszálykodások lehetetlenné teszik a dzsihadistákkal szembeni egységes fellépést.

Bengáziban, Dernában és Szabratában is sikeresen visszaverték az iszlamisták offenzíváit, és az eddigieknél jobban megnehezítették számukra a líbiai jelenlétet, ami mindenképp biztató

, mondta el a parancsnok.

Líbiában a terroristák legnagyobb lépéshátránya, hogy eddig képtelenek voltak olyan szinten maguk mellé állítani a helyi lakosságot, mint ahogy azt Szíriában tették. Emiatt maradt el a villámgyors terjeszkedés, hiszen a líbiaiak többsége idegen megszállókként kezeli a többségében szír, iraki, afgán és egyéb szedett-vedett szélsőségesekből álló szervezetet.

“Nem állnak mellettük helyi emberek, akik annyit tudnának Líbiáról, mint Irakban, vagy Szíriában tudtak az ottaniak. A líbiai nép teljesen máshogy viszonyul a külföldiekhez, aminek meg is van a látszatja”

– fűzte hozzá Rodriguez.

Ennek ellenére a létszámnövekedés azt jelenti, hogy az ISIS kezdi életbe léptetni azt a B tervet, ami nyílt titokként a köztudatban kering egy ideje: ha Szíriában és Irakban túl forró lesz a talaj, egyszerűen átteszik a székhelyüket Líbiába, és ott folytatják elmebeteg kalandjukat.

Ám egyelőre úgy néz ki, túl optimistán ítélték meg a helyzetet, és nem csupán azért, mert a szír hadsereg sikeres hadműveletei nyomán egyre nehezebb lesz észrevétlenül kijutni az ottani konfliktuszónából.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »