Az internetadó a 21. század szesztilalma

Az internetadó a 21. század szesztilalma

Olyan világ felé haladunk, ahol visszatér a 80-as évek hangulata az ötven megás, hangalámondásos, recsegős filmekkel, és ahol román, szerb, szlovák „üzletemberek” csencselnek a wifikkel a határ mentén.

Az ember fia és lánya tényleg csak kapkodja a fejét. Nem elég, hogy a Kit tiltottak ki ma? c. amerikai-magyar szappanopera lassan barátok közti magasságokban szárnyal, és a falus ferenci értelemben vett facepalm-ellenzék „hídfoglalással” aranyozza be délutánunkat, a Fidesz olyan seggszájat rajzolt magának, hogy Klapka Gyuri bácsi dodzsem pályája be se fér a napi TOP 3-ba. (És még hátra van egy szerda a három napos hétből!)

Egy pillanatra egyébként elgondolkodtam a rendkívül erőteljes „seggszáj” szó használatának jogosságán, mígnem elolvastam az akkor ellenzékben lévő párt 2008-as közleményt, melyben “a Fidesz felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését”. „Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz, mert tovább mélyíti a Magyarországon amúgy is meglévő digitális szakadékot és elzárja az új felhasználókat az internettől” – hangsúlyozta két ciklussal ezelőtt Nyitrai Zsolt. Most már inkább azt sajnálom, hogy nem jut eszembe erősebb szó, amit még elbír a nyomdafesték.

Egy pillanatra egyébként elgondolkodtam a rendkívül erőteljes „seggszáj” szó használatának jogosságán, mígnem elolvastam az akkor ellenzékben lévő párt 2008-as közleményét, melyben “a Fidesz felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését”. „Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz, mert tovább mélyíti a Magyarországon amúgy is meglévő digitális szakadékot és elzárja az új felhasználókat az internettől” – hangsúlyozta két ciklussal ezelőtt Nyitrai Zsolt. Most már inkább azt sajnálom, hogy nem jut eszembe erősebb szó, amit még elbír a nyomdafesték.

Hírdetés

Az a kisebbik gond, hogy a 150 Ft/gigabájtos árfolyam a 20 gigás filmek, videó beszélgetések és streamelések korszakában a vicc kategória, ez minden bizonnyal tárgyalásai alap, amiből később engedni fognak a kegyes politikus urak, kiegyezünk mondjuk 10 Ft/gigában, és mindenki örül a kompromisszumnak. A nagyobbik baj, hogy a törvény pont annyira igazságtalan, mint amennyire értelmetlen.

Hogy pontosan miért lenne ez az adó óriási kicseszés mindenkivel, aki az internetet nem csak vasútjegy-rendelésre és csekkbefizetésre használja, azt már mások megírták. A kormánynak épp hogy segítenie kéne Magyarország digitális felzárkózását, ehelyett megint egy olyan világ felé haladunk, ahol visszatér a 80-as évek hangulata az ötven megás, hangalámondásos, recsegős filmekkel, és ahol román, szerb, szlovák „üzletemberek” csencselnek a wifikkel a határ mentén. Egy teljes generáció élheti át újból a nosztalgikus 90-es éveket, amikor CD-ről és mobil vinyóról vittük egymásnak másolgatni a dolgainkat.

Az internetadó lebegtetése (amellett, hogy kiváló alkalom elterelni az emberek figyelmét a már említett korrupciógyanús-kitiltásos szálról) két dolgot jelez világosan. Egyrészt véget értek a választások, indulhat a 3+1 éves fosztogatás-osztogatás kombó, jöhetnek az újabb megszorítások, hogy aztán 2017-től megint „fejlődő pályára állhasson Magyarország”.

Másrészt a jelek szerint a Fidesz végérvényesen elkötelezte magát a nyugdíjas korosztályt rezsicsökkentéssel kilóra megvevő politika mellett. Az internet megadóztatása ugyanis elsősorban a fiatalok és középkorúak elleni hadüzenet, ami a családi adókedvezmény bővítésével való kecsegtetés mellett sem ígér sok jót ennek a korosztálynak hosszú távon.

Az internetadó a 21. század szesztilalma, amely épp annyira értelmetlen, mint betarthatatlan. Egy kicsit még mindig bízunk benne, hogy ez egy rossz vicc, merész figyelemelterelés, akármi. Ha nem, akkor újra lehet nézni a gyorstalpaló barikádépítő tanfolyamokat a YouTube-on. Kis felbontásban persze.

 


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »