Az ingatlanadó úgy van bevezetve Ukrajnában, hogy azt a hivatalnokok és a képviselők megkerülhessék

Ezt a véleményét fejtette ki a Városi Intézmény igazgatója, Olekszandr Szerhijenko a Golos.ua ukrán hírportálnak adott kommentárjában.

„A képviselők és a törvény megalkotói, akik a fővárosban élnek, el akarják kerülni ennek az adófajtának a teljes mértékű befizetését.” – jegyezte meg a szakértő.

Szavai alapján a „civilizált” adók Ukrajnában „szélhámos” módon működnek.

Mint ahogyan azt Szergijenko elmagyarázta, az ingatlanadó bevezetésénél előbb meg kell, hogy történjen az ingatlan felértékelése, aztán pedig ez alapján kell az adót kiszámítani.

A jelenlegi törvény megalkotói négyzetméterenként állapították meg ezt az adófajtát, ennek az értéke azonban még Kijevben is nagyon különböző, nemhogy az ország más területein. Tehát mindenki egyforma ingatlanadót fog fizetni a normán felüli területekért attól függetlenül, hogy luxuslakásban lakik-e a nagyvárosban, vagy pedig egy kisebb településen.

Az Adókódexben végrehajtott változtatások miatt az adózás alá nem eső kedvezményezett terület a felére csökkent: a lakásoknál 120 négyzetméterről 60-ra, a lakóházaknál pedig 250 négyzetméterről 120-ra. Ennek eredményeként 2,5-szer több adófizető lesz a múlt évhez viszonyítva.

A 300 négyzetméteres apartmanok, és az 500 négyzetméteres villák tulajdonosai az ingatlanadón kívül 25 ezer hrivnyát kötelesek befizetni az állami büdzsébe.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: ingatlanadó, Ukrajna, ukrán gazdaság, ukrajnai hírek, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »