Az IMF reformokat sürget a német kormánytól

Az IMF reformokat sürget a német kormánytól

A szerkezeti reformok folytatását sürgeti a német kormánytól a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely mindenekelőtt a munkaerőpiaci szabályozás átalakítását és a beruházások ösztönzését emelte ki hétfőn megjelent elemzésében.

A nemzetközi pénzügyi szervezet szakértői – a minden évben szokásos, az IMF Alapokmány IV. cikkely szerinti felülvizsgálat keretében folytatott – berlini tárgyalásaikat záró nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy bővíteni kell az országba érkezett menekültek és a nők munkavállalási lehetőségeit, és a nyugdíjkorhatárnak a születéskor várható élettartamhoz igazításával – a nyugdíjkorhatár emelésével – az időseket tovább bent kell tartani a munkaerőpiacon.

A munkaerőkínálat bővítésére azért van szükség, mert a lakosság öregedése miatt 2020-tól érezhetően csökken a munkaerőforrás – tették hozzá, kiemelve, hogy a munkaerőoiaci reformok többszörösen hasznosak, hiszen nemcsak a gazdaság növekedési potenciáljának középtávon várható csökkenését ellensúlyozzák, hanem már rövid távon ösztönzik a lakossági fogyasztást és a beruházásokat. Ráadásul a német gazdaság dinamikájának erősödése jót tesz az euróövezet továbbra is törékeny gazdaságának.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »