Az IMF a termőföldek eladásának megkezdésére ösztönzi Ukrajnát

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azon követelménye, hogy Ukrajnának el kell kezdenie a termőföldek eladását, azzal van összefüggésben, hogy az országnak hatalmas tartozásai vannak a hitelezőkkel szemben – közölte Vszevolod Sztyepanyuk a Golos.ua hírügynökségnek adott kommentárjában.

„Ha bekövetkezne az államcsőd, és Ukrajnának nem lesz miből visszaadnia tartozásait, akkor elveszik a termőföldeket. Emiatt az IMF számára nagyon fontos az, hogy ezeket a földterületeket jogilag el lehessen adni.  Azt szeretnék, hogy a nemzetközi vállalatok is vásárolhassanak földterületeket Ukrajnában. Kopijkákért megveszik a földet az ukránoktól a saját részvényeseseik számára, akik nem mások, mint az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kína és így tovább.” – jelentette ki Sztyepanyuk.

A közgazdász szavai alapján pontosan emiatt dolgozták ki a földpiac körforgásáról szóló törvényt. 

„Jó lesz, ha a törvény elfogadása után a földterületeket megvásárolják, nem pedig csak egyszerűen elveszik rezsitartozás fejében. Ha komolyan elgondolkodunk rajta, akkor el tudjuk képzelni, hogy milyen is lesz ez a törvény, amit a Legfelsőbb Tanács fog elfogadni, ahol a képviselők egy része az oligarchákat képviseli, egy másik része pedig más, befolyással bíró országok ügynöke.  Természetes, hogy ők egy olyan törvénytervezetet fognak elfogadni, amellyel az emberek többségét ki tudják majd zsákmányolni. A gazdasági krízis és az anyagi javak hiányának közepette a földek tulajdonosai valós pénzeket nem fognak kapni.” – mondta Sztyepanyuk.

A közgazdász megjegyezte, hogy jogi változtatások nélkül Ukrajna Alkotmányában a mezőgazdasági földterületek eladásának folyamata törvénytelen lesz, még ha elfogadják is az ennek megfelelő törvénytervezetet.

„Sajnos konstatálni kell, hogy senkinek eszébe sem jut az, hogy Alkotmánybeli változtatások nélkül a külföldiek nem vehetnek magántulajdonba ukrán földterületeket.  Ukrajna Alkotmányában pontosan le van írva, hogy a föld az ukrán népé.” – pontosított Sztyepanyuk.

Rovatok: ÉletmódTelepülés: UkrajnaCímkék: IMF, Nemzetközi Valutaalap, ukrán gazdaság, termőföldek, mezőgazdaság, Ukrajna, ukrajnai hírek, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »