Az igazi James Bond nyomában – Dusko Popov kettős ügynök története

Az igazi James Bond nyomában – Dusko Popov kettős ügynök története

Dusko Popovot méltán nevezhetnénk a valódi 007-esnek. A kettős ügynök a II. világháborúban bizonyította rátermettségét. A náci németekkel elhitette, az ő emberük, ám valójában mindvégig a briteknek szállított létfontosságú információkat. A nőfaló Popov nem vetette meg a bárok, kaszinók világát, ugyanakkor a munkáját is lelkiismeretesen végezte: nagy szerepe volt a D-Day sikerében, és kis híján megakadályozta a Pearl Harbor-i támadást is.

Dusko Popov Dubrovnikban született, jogi tanulmányait már Németországban folytatta. Ezekben az időkben találkozott először a zsidógyűlölettel. Mélységesen felháborította a nyilvános zaklatás és megalázás. Ez adta meg a végső lökést ahhoz, hogy harcolni kezdjen mindazon rémségek ellen, melyek Európában zajlottak.

Egykori egyetemi cimborája, Johan ’Johnny’ Jebsen javaslatára nagy lépésre szánta el magát: Jebsen után ő maga is belépett Hitler katonai hírszerző szervezetébe, az Abwehrbe. „Legjobban belülről lehet megverni egy csapatot” – vélekedtek. Popov ezután a belgrádi brit nagykövetségen is felajánlotta szolgálatait. Innen átküldték a brit konzulátusra, mely valójában az MI6, azaz a brit katonai hírszerzés központja volt.

Így lett Popov kettős ügynök, akit a németek Ivannak, a britek Triciklinek neveztek. Temérdek információt és ugyanannyi dezinformációt juttatott el a megfelelő helyekre. Hamis neveket, helyszíneket, időpontokat, számokat szolgáltatott a németek számára. Így végződhetett sikerrel a normandiai partraszállás is. A Pearl Harbor-i támadást is kis híján megakadályozta. Az FBI elnökéhez, John Edgar Hooverhez eljuttatott hírek azonban süket fülekre találtak: sem szimpátiáját, sem bizalmát nem tudta elnyerni.

Hogyan élte Dusko Popov a kettős ügynökök titkokkal átszőtt életét? Mennyiben hasonlított James Bondra? Milyen eszközöket vetett be a németek megtévesztésére? Hogyan nyerhette el a britek bizalmát? Számos izgalmas kérdésről rántja le a leplet a Kémek és ügynökök a II. világháborúban című sorozat hétköznap esténként 22 órakor a Spektrumon. 


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »