„Az igazán nemes művészet építi az embert” – Kezdetét vette az Ars Sacra Fesztivál

„Az igazán nemes művészet építi az embert” – Kezdetét vette az Ars Sacra Fesztivál

Gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket az utóbbi tíz esztendőben minden ősszel megrendezett Ars Sacra fesztivál, melynek ünnepélyes megnyitója a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében volt szeptember 16-án.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A városmisszió lelkületét követve civil kezdeményezésként a budapesti rendezvények mellett évek óta vidéki, illetve az idei évtől kezdődően már külföldi helyszíneken is megrendezett fesztivál mára várt és nagyon sok ember által látogatott eseménnyé nőtte ki magát. Az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának tagjai, együttműködve a Kulturális Örökség Napjai szervezőivel, összehangolták a programok sorát, hogy egymást támogassák, erősítsék. Emellett a fesztivál keretében – a hagyományoknak megfelelően – minden év szeptemberének harmadik szombatján megkérik a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuját, amelyekben színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Ezen alkalmakkor bemutatják a templom építészeti, művészeti értékeit, előadásokat, beszélgetéseket, gyerekprogramokat, filmvetítéseket, kiállításokat szervezzenek. Mindenki érdeklődésének megfelelően betekintést nyerhet egy-egy plébánia életébe, megismerheti a templomok, bazilikák, székesegyházak történetét.

Bár az Ars Sacra Fesztivál minden programja ingyenes, a nagy érdeklődésre való tekintettel több eseményre is regisztrálni kell. Ilyen például a Várkert Bazárban megrendezésre kerülő „In memoriam ´56” hangverseny, melyet az 1956-os forradalom 60. évfordulójának tiszteletére tartanak meg. Ezen hangzik fel többek közt Haydn: F-moll szimfóniája, Liszt: Funérailles című alkotása, Janácek-Nógrádi: Elhagyatott ösvényen és Nógrádi Péter: Magyar requiem műve is.

Az idei esztendőben első alkalommal rendezik meg az Ars Sacra Filmfesztivált, melyre százhat film érkezett. Ez olyan nagy szám, hogy a fesztivál ideje alatt csak egy válogatás lesz megtekinthető, a többit filmklub keretében ismerhetik majd meg az érdeklődők.


Az Ars Sacra (’Szent Művészet’) Fesztivál ünnepélyes megnyitóján részt vett Erdő Péter bíboros mellett Mádl Dalma asszony, a történelmi egyházak, a kormány képviselői és a Nemzetstratégia Intézet elnöke, Szász Jenő is. A megjelenteknek a múzeumok értékteremtő, értéket őrző, kultúrát terjesztő feladatáról beszélt Varga Benedek, a Nemzeti Múzeum főigazgatója. Kiemelte, Európa több ezer éves zsidó-keresztény kultúrájának őrzője, továbbadója és terjesztője a múzeum. A főigazgató hozzátette, a múzeumnak azonban nem csak az emlékeket kell őriznie, hanem újra és újra meg kell tanítania az embereket a hagyományok friss megélésére. Azt is kiemelte, hogy a szakrális művészeteket szinte emlékezet előtti idők óta ismerték és ismeri az emberiség.


Szász Jenő köszöntője elején Jakab Antal erdélyi püspököt idézte, aki azt mondta, hogy a hit és a kulturális örökség kapcsolata olyan erős, mint az emberben a testé és a léleké. Örömének adott hangot, hogy az Ars Sacra Fesztivál, immár átlépve az anyaország határait, a szomszédos, magyarlakta területeken is megerősíti keresztény gyökereinket, kultúránkat, azok művészi megfogalmazásait.

Megnyitóbeszédében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hangsúlyozta, külön öröm számára, hogy a Ferenc pápa által meghirdetett irgalmasság évében nyithatja meg a szakrális művészetek rendezvénysorozatát. Mint mondta, különös esztendő az idei többek közt azért is, mert alkalmunk van eszmélődni a művészetek és az irgalmasság kapcsolatáról. Ha a bibliai örökséget és az egyház hagyományát vallatjuk, az irgalmasság cselekedetei között találunk olyanokat, hogy: szomorúakat vigasztalni, tudatlanokat tanítani, tanácstalanoknak jó tanácsot adni, tévelygőket helyreigazítani, élőkért és holtakért imádkozni. Az igazán nemes művészet szavakkal vagy szavak nélkül tanítja, építi az embert. Képes arra, hogy akár fogalmi meghatározások nélkül is erősítsen és vigasztaljon. A nemes művészet, a szakrális művészet felragyogtatja a látható világban és a látható világ felett jelenlévő isteni valóságot, amely értelmet, célt, értéket ad az életünknek.

A megnyitón Szabó T. Anna és Lackfi János olvasott fel verseiből, írásaiból és fellépett az Anima Musicae Kamarazenekar.

Szöveg és fotó: Bókay László

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »