Az időjáráshoz igazodik a Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanellátó rendszere

Az időjáráshoz igazodik a Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanellátó rendszere

November 1-jétől a hét minden napján, szinte huszonnégy órás nyitvatartással, több férőhellyel várják a rászoruló embereket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményeiben. Azokat, akik nem veszik igénybe a szállókat, a teajárat és az utcai gondozószolgálat látja el.

November elsején kezdődik a téli ellátási időszak a hajléktalanszállókon és más szolgáltató intézményekben. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat akár ötszáz embert is tud fogadni éjszakánként – mondta el Morva Emília, a karitatív szervezet budapesti vezetője.

A fővárosban a Máltai Szeretetszolgálat a korábbi évekhez hasonlóan 6 nappali melegedőben 440 férőhellyel, 3 éjjeli menedékhelyen 200 férőhellyel, 2 lábadozóban 56 férőhellyel, egy 36 férőhelyes hajléktalanok otthonában, valamint 9 utcai gondozószolgálattal látja el a fedél nélkül élő embereket. A krízisidőszakban ezek a férőhelyek 60 időszakos éjjeli menedékhelyként működő, 10 alacsonyküszöbű, valamint 15 lábadozó férőhellyel egészülnek ki. Az ország nagyvárosaiban, többek között Miskolcon, Kecskeméten és Szegeden is szükség esetén krízisférőhelyekkel bővítik a hajléktalanellátó intézmények kapacitását.

A hideg idő beálltával, de legkésőbb november 1-jén a fővárosban és a nagyvárosokban megkezdi csaknem 24 órás működését a diszpécserszolgálat és elindulnak a krízisautók. Az ellátás szervezésében kiemelt szerepet kap Budapesten a Menhely Alapítvány partnereként a szeretetszolgálat budai oldalon működő diszpécserszolgálata, amely április 31-ig mindennap reggel 8-tól hajnali 2 óráig fogadja a bejelentéseket. Budán a diszpécserekkel szorosan együttműködve a 9 utcai gondozószolgálat közösen biztosítja a hét minden napján reggel 8-tól hajnali 2 óráig a folyamatos ellátást azok számára, akik nem veszik igénybe az éjjeli menedékhelyeket.

Megkezdi működését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat teajárata is, mely a hét minden napján este 19 órakor parkol le Budán. A kisbuszhoz, melyen számos középiskolás diák teljesít önkéntes szolgálatot, csütörtök kivételével hétköznapokon társul a mozgó orvosi rendelő is, amelyben egészségügyi problémával fordulhatnak a rászorulók a szeretetszolgálat önkéntes orvosaihoz. Decemberben tüdőszűrésen is részt vehetnek a hajléktalan emberek a mobil szűrőállomáson.

Morva Emília elmondta: A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál mindig az időjáráshoz igazodva, az utcán dolgozó kollégák jelzése alapján változtatnak a kapacitásokon. „Olyan nem fordulhat elő, hogy kapacitásprobléma miatt ne tudjanak fogadni egy hajléktalan embert éjszakára. Ha más nem, egy matrac, egy szék mindenképpen jut mindenkinek. Azok az intézmények pedig, amelyek az év többi részében csak hétköznap biztosítanak ellátást, télen egész héten nyitva állnak nappali melegedő, illetve éjszakai szolgáltatásaikkal.”

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »