Az idei tél sem volt alkalmas a vágásra

Az idei tél sem volt alkalmas a vágásra

Idén sem sikerült learatni a szükséges nádmennyiséget a Balatonon – a növényt azért kell folyamatosan vágni, hogy megőrizzék a minőségét. A balatoni nádasnak mindig csak egy részét aratják le, a vízzel borított területekre pedig csak akkor tudnak munkagépekkel rámenni, ha elég vastag a jég.

1200 hektár nádas borítja a Balatont. A vízügy minden évben kijelöli, mely részeket kell learatni, de az idei tél már sorban a harmadik, amikor nem tudták a szükséges mennyiséget levágni.

„Sajnos ebben az évben összesen három-négy nap volt, amikor biztonságos vastagságú jég alakult ki a tavon, és akkor lehetett aratni. Így aztán a tervezett 100-120 hektár helyett csak olyan 65 hektár terület learatása sikerült” – közölte Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese.

A nádat célszerű három-négy évente levágni, hogy meg tudjon újulni, és a minősége jó maradjon. Az egészséges növényzet fontos a tó élővilága számára, ugyanis sokféle állat él, táplálkozik, szaporodik a nádasokban.

„Az eróziótól is védi a partszakaszokat, illetve azokon a területeken, ahol befolyók vannak, a befolyók vízminőségét is valamilyen szinten javítja. Tehát mindenképpen jó a Balaton számára a minél nagyobb és minél egészségesebb állapotú nádas” – mondta Tóth Viktor, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa.

A szakemberek szerint nem okoz problémát, ha nincs levágva a nád. Hosszú távon azonban, ha sokáig elmarad az aratás, romolhat a minősége, és csökkenhet a kiterjedése.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »