„Az idei húsvétot beárnyékolja az erőszak”

„Az idei húsvétot beárnyékolja az erőszak”

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, valamint Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke is elmondta húsvéti beszédét.

Krisztus feltámadásával az Isten megmutatta az emberiségnek, hogy nemcsak mindenható, hanem irgalmas is – hangoztatta a húsvétvasárnapi szentmisén Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában. Mint mondta, az Isten húsvétkor választ adott arra a kérdésre, ami már a kezdetektől foglalkoztatta az emberiséget: győzhet-e az erőszak, a gonoszság és a hazugság a jó és az igaz törekvések felett? Isten felelete pedig húsvétkor az volt, hogy nem győzhet. A feltámadás az Atya válasza volt Krisztus szeretetére – fogalmazott. Erdő Péter a székesegyházat zsúfolásig megtöltő híveknek azt üzente: a feltámadás örömhírét nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is hirdetniük kell.

„Több szeretet, több egység a házastársak között, több igazság önmagunkkal szemben, és több megértés mások iránt. Ez kell hogy jellemezze az életünket. Ezzel az örömmel adjuk tovább Krisztus feltámadásának hírét. Ez a húsvéti fény ragyogja be mindnyájunk életét. Ámen” – zárta mondandóját a bíboros.

Jézus feltámadása azt bizonyítja, hogy a világ nem a vak semmi felé rohan – fogalmazott húsvéti igehirdetésében a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. Bogárdi Szabó István szerint Krisztus szeretete az a tükör, amelyben őszintén látni önmagunkat. Hozzátette: a húsvét ünnepe döntő pillanat, ami bebizonyítja, hogy még a legnagyobb ellenség, a halál is legyőzhető.

„Ez a döntő pillanat. Átlépni a halálból az életbe. Ez a döntő pillanat. Átlépni a strukturált reménytelenségből az Isten által megnyitott jövendőbe. Ez a döntő pillanat. Megérezni, hogy Jézus feltámadása érvényessé tette kereszten hozott áldozatát, és Isten szent engeszteléssel öleli magához az embert. Ez a döntő pillanat. Megízlelni, hogy vereséget szenvedett, az utolsó ellenség, a halál” – mondta Bogárdi Szabó István.

A terroristáknak és a világ vezetőinek is üzent az ünnep alkalmából a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Deák téri evangélikus templomból. Gáncs Péter azt mondta: az idei húsvétot beárnyékolja az erőszak. A keddi brüsszeli robbantásra utalva emlékeztetett: vannak, akiknek gyásszal telik az ünnep. A püspök szerint az életben a legfontosabb kérdés az, hogy mit és miért teszünk – ezt pedig sokan feltehetnék maguknak.

„Eljutunk-e oda, amit Jézus meg mert kérdezni, meg tudott kérdezni: az őt brutálisan arcon csapó főpapi szolgától, mondd, miért ütsz engem? Nincs ennél fontosabb kérdés. Ha ezt a kérdést tennék fel a világ politikusai, hadvezérei, terrorbanda vezérei, vajon miért tesszük, amit teszünk, miért teszi a másik, amit tesz, miért robbantja fel magát, mi van emögött?” – fogalmazott Gáncs Péter.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »