Az idegenség az idei Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál témája

Az idegenség az idei Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál témája

Nyilvános a Kolozsvári Állami Magyar Színház által kétévente megszervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál ötödik kiadásának programja.

Pandur Theaters - Faust_bFaust a szlovéniai Pandur Theaters előadásában

A november 24–december 4. között rendezendő találkozóra tizenhárom országból összesen húsz meghívott társulat érkezik a kincses városba. A fesztivál idei kiadásának mottója Az idegen odüsszeiája, a rendezvény a kortárs világszínház jelentős társulatainak produkcióin keresztül közelíti meg az idegenség tematikáját.

Mit tudhatunk meg a művészet eszközeivel korunk egyik legmeghatározóbb életérzéséről – az idegenségről? – ezt a kérdést próbálják körüljárni az előadások és kísérőrendezvények. A kolozsvári közönség olyan nemzetközileg elismert alkotók előadásait láthatja a rendezvény tizenegy napja alatt, mint a macedón Tomaž Pandur (a fesztiválnyitó hommage-előadással), a németországi Armin Petras, az ukrán Andriy Zholdak, a brit Declan Donnellan, a cseh Michal Dočekal, Tompa Gábor, Helmut Stürmer, a dél-koreai Jaram Lee, Andrei Șerban, az orosz származású, Amerikában élő Jurij Kordonszkij, a magyarországi Bodó Viktor, Hajdu Szabolcs, valamint a lengyel Jarosław Fret.

A fesztivál történetében először lesz látható Kolozsváron orosz, ír, macedón, luxemburgi és szlovén társulat, de visszajáró művészekkel is találkozhat majd a közönség. Az Interferenciák programjában idén két Brecht-előadás is szerepel, a bukaresti Bulandra Színház az Andrei Șerban által rendezett A szecsuáni jóember című előadást, míg a budapesti Vígszínház Michal Dočekal Jóembert keresünk című előadását hozza, Eszenyi Enikő főszereplésével Kolozsvárra.

A programot idén is számos járulékos esemény színesíti. A TIFF Házban naponta kerül sor beszélgetésekre a meghívott alkotókkal, filmeket vetítenek, valamint több helyszínen is zajlanak majd könyvbemutatók, kiállításmegnyitók és koncertek. A teljes program elérhető a színház honlapján, a http://huntheater.ro oldalon. A fesztivál programjában szereplő tíz nagytermi előadásra október 18-ától Interferences Grand 2016 néven 200 lejért kedvezményes jegycsomag vásárolható online a www.biletmaster.ro weboldalon, a csomag november 1-jétől a színház jegypénztáránál is elérhető lesz.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »