Az extrémizmus és a terrorizmus kéz a kézben járnak

Mi az, ami magát a leginkább nyugtalanítja?

 

Leginkább  az nyugtalanít, hogy csak nagyon gyenge támaszt nyújtanak azok az intézmények, amelyek nélkül nem lehet rendesen kormányozni. Meg kell hallgatnunk az embereket és a kormánynak reagálnia kell rá. De még inkább aggódok amiatt, hogy ma nem látom, hogy az emberek túlságosan bíznának ezekben az intézményekben. Ez érvényes nemzeti, nemzetközi és helyi szinten is.

 

Ugyanígy nyugtalanít, hogy egy csomó szabály, amelyek eddig működtek, többé már nem működnek. Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a dolgok állása elég kaotikus.

 

Figyeli a populizmus és extrémizmus európai növekedéséről szóló vitákat?

 

Figyelem, és az is felettébb nyugtalanító. (…) Az emberek ma – különböző okokból – dühösek, és ez extrém reakciókhoz vezet. Szélsőséges hangok nyomnak el több olyan dolgot, amelyek fontosak ahhoz, hogy a társadalom működni tudjon.

 

(…) Ön szerint melyik a rosszabb: a terrorizmus veszélye, vagy az extrémizmus erősödése?

 

Bizonyos tekintetben kéz a kézben járnak. Úgy gondolom, a terrorizmus különösen veszélyes azért, mert a terroristák egyre veszélyesebb és veszélyesebb fegyvereket használnak. És egyúttal több extrémistát teremtenek, mint terroristát.

 

(…) Azt is el kell azonban mondanom, hogy szomorúság tölt el , ahogy a dolgok alakultak Közép- és Kelet-Európában. (…) Nagyon nyugtalanít, ha valamelyik ország azt mondja, hogy csak keresztényeket fogad be. Aggódom olyankor is, mikor arról hallok, mit tesznek egyes magyar politikusok.   (…) Mert azt hiszem, hogy tudjuk, hova vezet az extrémizmus.

 

(…)

 

Ha a szélsőségek erősödéséről beszélünk Európában és az Egyesült Államokban, mi az önök legnagyobb reménye, hogy ez belátható időn megváltozik?

 

Abban reménykedünk, hogy az emberek azokat is meghallgatják, akik eltérő véleményen vannak. A 21. században az egyetlen, ami szerint működhetünk, az a globalizáció és egyúttal ki kell használnunk a technológiai fejlődés vívmányait arra, hogy mindenki életét jobbá tehessük.

 

Meg kell tanulnunk hasznosítani az intézményeinket arra, hogy ne legyenek akkora különbségek szegények és gazdagok között. Meg kell akadályoznunk, hogy ne kerüljenek emberek a társadalom peremére, csak etnikai vagy vallási hovatartozásuk miatt.

 

SME.sk, Madeleine Albright: Trápi ma, že chcete len kresťanov


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »