Az év vége előtt jöhet az ukrán EU-s vízummentesség

Az Európai Unió még az idei év vége előtt eltörölheti az Ukrajnával szemben alkalmazott schengeni vízumkényszert – idézi az MTI Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét az EU-Ukrajna csúcstalálkozót követően csütörtökön Brüsszelben.

Juncker az ülés után elmondta, az ukrán reformfolyamatban több előrelépés történt az utóbbi 2-3 évben, mint azt megelőzően. Közölte, Kijev teljesítette a vízumliberalizációs akcióterv minden feltételét, most már Európán a sor, hogy beváltsa az ígéretét.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt mondta, hogy az EU-nak „mindent meg kell tennie azért, hogy Ukrajna megőrizhesse függetlenségét, szuverenitását és stabilitását”. A tagállamok mindegyike úgy látja, hogy Ukrajna készen áll a vízumkorlátozás feloldására. Orbán Viktor magyar miniszterelnök is ezt sürgette csütörtökön, miután találkozott az ukrán miniszterelnökkel Budapesten. 

Ehhez viszont az kell, hogy az Európai Parlament és a miniszteri tanács megállapodásra jusson a könnyítéséről. Hozzátette, „mindannyian reméljük, hogy a folyamatot még idén lezárhatjuk”. Az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződésről Tusk elmondta, célja a ratifikációs folyamat mielőbbi lezárása. A megállapodásnak ugyanis nemcsak gazdasági, de politikai jelentősége is van.

A közös sajtótájékoztatón Petro Porosenko ukrán elnök elmondta, hogy a vízummentességi egyezményt csak egy apróbb technikai jellegű probléma akadályozza. Szerinte már „nagyon közel vagyunk a kompromisszumhoz”.

Porosenko közölte, nem hinné, hogy az Egyesült Államok új elnöke, Donald Trump feloldaná az Oroszországot sújtó gazdasági szankciókat, amelyeket még a Krím félsziget annektálása miatt vezettek be. „Nem számítunk semmilyen változásra” – mondta az ukrán elnök, aki szerint országát támogatják az amerikai politikusok és a washingtoni kongresszus.

Vízummentességet azok az ukránok kapnának, akik biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel rendelkeznek és félévente legfeljebb 90 napot kívánnak a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben tartózkodni.

Ukrajna régóta vár az uniós vízumkényszer eltörlésére. A bizottság ajánlásának elnyeréséhez az ukrán szerveknek az európai normákhoz kellett igazítaniuk az adatvédelmi rendszerüket, az útlevelekre vonatkozó előírásokat. Egyúttal garantálniuk kellett a többi között azt is, hogy a bűnüldözés terén készek az EU-val együttműködni. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »