Az Európai Unió megreformálásáról egyeztetnek a visegrádi négyek kormányfői

MTI nyomán

A brit népszavazás utáni európai helyzet és az Európai Unió lehetséges megreformálása áll majd annak a csúcsértekezletnek a középpontjában, amit a visegrádi csoport, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfői tartanak csütörtökön Varsóban.

Lengyel politikai vezetők az utóbbi napokban a megbeszélések lehetséges témái között az illegális bevándorlás kezelését is említették.

Beata Szydlo lengyel kormányfő szerint az Európai Unió (EU) mélyreható reformra szorul. Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke ebben az összefüggésben korábban a reformjavaslatok, valamint új uniós szerződések kidolgozását helyezte kilátásba.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter múlt csütörtökön a Die Welt című német lapnak nyilatkozva úgy vélekedett: a brit uniós tagság elvetését (Brexit) pártolók népszavazási győzelmének oka “a ‘még több Európát’ elv érvényesítésére törekvő európai elitek meggondolatlansága”, és az, hogy

“Európa olyan ügyekbe is beavatkozik, amelyeket kizárólag a tagállamoknak kell szabályozniuk önállóan”.

A Brexittel összeomlott a 2009-es Lisszaboni szerződésre felépített modell, amely előírja nemzeti hatáskörök átruházását Brüsszelre, az ilyen központosításnak véget kell vetni, az EU-nak “szuverén államokból álló erős, egyesült Európának” kell lennie – mondta Waszczykowski.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »