Az Európai Bizottságnak nincs B terve

Az Európai Bizottságnak nincs B terve

A nagy európai parlamenti pártok támogatták az Európai Bizottság állandó menekültelosztási terveit, ugyanakkor a kilátásba helyezett szankciót túlzottnak és értelmetlennek tartották. A vita során a képviselők kifejtették, több szolidaritásra van szükség a tagállamok részéről Görögország és Olaszország tehermentesítése érdekében. Az Európai Bizottság pedig leszögezte: nincs B tervük a válság megoldására.

A jelenlegi menekültügyi rendszer átfogó reformjára van szükség – erről az Európai Bizottság alelnöke beszélt az Európai Parlament plenáris ülésén. „Mi azt javasoljuk, hogy egy korrekciós mechanizmussal egészítsük ki a dublini rendszert, ami automatikusan lépne életbe, tehát ha egy tagállamban aránytalanul nagy számban fordulnak menekültkérelemmel a hatóságokhoz, akkor néhányakat más tagállamba helyeznek át, így az eredeti tagállam újabb menekülteket fogadhat be” – fogalmazott Frans Timmermans.

A bizottsági javaslat része, hogy aki nem vállalja a menekültek letelepítését, annak személyenként 250 ezer euró úgynevezett szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie azért, hogy ebből az összegből más tagállamban elhelyezhető legyen a menekült. A díjfizetésért a legnagyobb parlamenti párt sem lelkesedett. „Azt gondolom, hogy a bizottság elképzelése, hogy a tagállamok úgymond ki tudják váltani magukat a mechanizmusból, provokáció, pontosan azt mutatja, hogy a tagállamok még milyen messze vannak attól, hogy valóban megosszák a felelősséget” – mondta Roberta Metsola, az Európai Néppárt képviselője.

Volt azonban olyan képviselőcsoport is, amely szerint még a pénzfizetés is túl enyhe szankció. „Az önkéntes rendszer nem működik, a bizottság már megpróbálta megbüntetni azokat a tagállamokat, amelyek nem tartják be a menekültek befogadását, de ezeket a büntetéseket végső soron az adófizetők fizetik meg. Mi volna, ha egy igazi, elrettentő megoldást alkalmaznánk, például, ha a vonakodó országoktól megvonnánk a szavazati jogukat?” – vette fel Laura Ferrara, a Közvetlen Szabadság és Demokrácia Képviselőcsoport képviselője.

A vitában kiderült az is, hogy az Európai Bizottságnak nincs alternatív javaslata, a menekültválság megoldását a már ismertetett eszközökkel szeretnék elérni. „Nincsen B terv. Egyetlenegy terv van, ez pedig az, ami a szolidaritás elvére épül. Ezért javasoltuk azt, hogy Dublint módosítsuk. De van ennek egy másik alapja is, egy cél, hogy felszámoljuk az embercsempész-hálózatokat, és létrehozzuk azt az együttműködést, ami szükséges Törökországgal. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a stratégia már eddig is elkezdte meghozni a gyümölcsét. A görög szigetekre érkezők száma jelentősen lecsökkent” – mondta Dimitrisz Avramopulosz belügyi és migrációs biztos.

A képviselők közül többen kifejtették, hogy először a külső határok védelmét kell helyreállítani. Az EU állam- és kormányfői várhatóan júniusban döntenek a közös határ- és parti őrség felállításáról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »