Az Európai Bíróság véleményét kéri az alkotmánybíróság a házasságukat elismertetni akaró meleg pár ügyében

Elhalasztotta a döntést az alkotmánybíróság arról, hogy elfogadható-e egy meleg pár külföldön között házassága Romániában. Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke kedden úgy nyilatkozott, hogy a testület tájékozódni szeretne az Európai Bíróság álláspontjáról.

“Szavazattöbbséggel úgy döntöttünk, hogy felteszünk egy sor kérdést az Európai Bíróságnak. Az ügyet felfüggesztjük addig, amíg választ kapunk” – mondta Dorneanu.

Az alkotmánybíróságnak egy Belgiumban között házasságuk elismerését kérvényező, egy román és egy amerikai állampolgárból álló meleg házaspár ügyében kell döntést hoznia.

A precedensértékű ügy nyáron a bukaresti ötödik kerületi bíróságról került az alkotmánybíróság elé, miután egy román és egy amerikai férfi azt kérte az igazságszolgáltatástól: ismerje el Brüsszelben kötött házasságukat. Az érintetteket – és a meleg pár szüleit is – meghallgatta már júliusban az alkotmánybíróság: a döntést akkor szeptemberre halasztották, majd októberre, most pedig ismét halasztottak.

Az alkotmánybíróságnak a polgári törvénykönyv azon cikkelyének alkotmányosságáról kell nyilatkoznia, amely kimondja, hogy az azonos neműek (román vagy egyéb állampolgárok) más országban között házasságát Romániában nem ismerik el. (agerpres, hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »