Az európai átlag felett bővült a magyar kiskereskedelem

A magyar kiskereskedelmi forgalom növekedése áprilisban a negyedik legnagyobb volt az Európai Unióban, jelentősen meghaladta a 2,4 százalékos uniós átlagot – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken az MTI-vel a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira reagálva.

A KSH legfrissebb közlése szerint áprilisban a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a naptárhatástól megtisztítva 6,7 százalékos volt a növekedés. A forgalom bővülése áprilisban már 34. hónapja, 2013 közepétől megszakítás nélkül tart.

Kiemelték: a nem élelmiszer-kiskereskedelemben az áprilisban elért 11,3 százalékos növekedéssel t(az előzetes 10,3 százalékkal szemben) tovább folytatódott a közel három éve tartó bővülés. Mindez főként a csomagküldő szolgálatok forgalmának jelentős, 31 százalékos emelkedésének köszönhető.

Emlékeztetnek, hogy a háztartások fogyasztási kiadásai 2003 óta nem látott mértékben, 5 százalékkal bővültek, ami a tárca szerint azt mutatja, hogy visszatért a családok vásárlási kedve és pozitívabban ítélik meg jövedelmi kilátásaikat.

Az NGM várakozásai szerint idén tovább gyorsulhat a kiskereskedelem bővülése, és ezzel párhuzamosan a háztartások fogyasztásának növekedése. A folyamat hátterében egyebek mellett az áll, hogy az alacsony inflációs környezet növeli a bérek reálértékét, valamint a kedvező munkaerő-piaci folyamatokkal összhangban tovább javul a családok jövedelmi helyzete.

A KSH adatai egyformán 0,3 százalékponttal nagyobb növekedést mutatnak, mint a három héttel ezelőtt kiadott első becslésben jelzett 4,7, illetve 6,4 százalék. A növekedés áprilisban már 34. hónapja, 2013 közepétől megszakítás nélkül tart.

A textil-, ruházati és lábbelieladások 21,2 százalékkal emelkedtek, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 8,9 százalékkal, a bútorok és műszaki cikkek eladása 8,4 százalékkal nőtt. A gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben 6,3 százalékos volt a növekedés. A forgalom volumene 9,4 százalékkal csökkent a használtcikküzletekben. Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 31,4 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,9 százalékos volt az eladások növekedése. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,2, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,1százalékkal nőtt.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben az előzetes adattal egyező 3,5 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,8 százalékkal nőttek.

A kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 781 milliárd forint volt áprilisban. A forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott – jelentette a KSH.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »