Az EU-török megállapodás részletein dolgoznak

A migrációs válság lehetséges megoldása és ezzel összefüggésben a Törökországgal folyamatban lévő tárgyalások folytatása és az EU-török megállapodás elfogadása áll a csütörtök délután kezdődő kétnapos uniós csúcsértekezlet középpontjában. Az EU-tagországok állam- és kormányfőinek célja a migrációs beáramlás megállítása.

A találkozó keretében az uniós vezetők folytatják az egyeztetést az Ahmet Davutoglu török kormányfő által március 7-én váratlanul előterjesztett javaslatokról.

A körvonalazódó menekültügyi megállapodás keretében Ankara további pénzügyi támogatást kért az uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá újabb öt fejezet megnyitását a vele folytatott csatlakozási tárgyalásokon, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben.

A törökök ezért cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét.

Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

A török miniszterelnök pénteken csatlakozik az európai vezetőkhöz az EU és Törökország közötti együttműködéssel foglalkozó munkaülés keretei között.

A csúcstalálkozón minden bizonnyal megerősítik, hogy – a tengeri határok sajátosságainak figyelembe vétele mellett – el kell érni azt, hogy a schengeni térség valamennyi tagja teljes körűen alkalmazza az uniós határellenőrzési előírásokat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »