Az EU-török alku első jele: hódítók ezreit szállítják a szigetekről a görög szárazföldre – hisz Ankara úgyis lezárja a határt

Az EU-török alku első jele: hódítók ezreit szállítják a szigetekről a görög szárazföldre – hisz Ankara úgyis lezárja a határt

Több száz kontinensfoglalót szállítottak vasárnapra virradó éjszaka a görögországi Pireusz kikötőjébe Leszbosz (Lészvosz) és Híosz szigetekről – derül ki a görög közszolgálati rádió jelentéséből. A beszámoló szerint 640 menedékkérő érkezett szombaton késő este az Athén melletti kikötővárosba. További mintegy kétezret vasárnap szállítanak a görög szárazföldre.

Szombat éjfél óta van érvényben az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény. Ettől azt várják, hogy Ankara lezárja a Görögországba vezető tengeri utat, amelyen tavaly egymillióan érkeztek. Mindazokat, akik vasárnaptól illegálisan érkeznek Törökország felől a görög szigetekre, vissza fogják küldeni Törökországba.

Elegendő személyzet hiányában a megállapodás átültetése a gyakorlatba csak a következő napokban indulhat meg. A menedékkérők ügyét továbbra is minden esetben egyénileg bírálják el. Mindazokat a migránsokat, akik nem nyújtanak be kérelmet, vagy akiknek a kérelmét elutasítják, visszaküldik. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a pénteki uniós csúcstalálkozón azt mondta, hogy 2300 szakértőt várnak Görögországba, akik részt vesznek a regisztrálásban és a menekültstátusz iránti kérelmek gyorsított elbírálásában.

És a lényeg

//giphy.com/embed/3ornjSG7HcgollcdXO

Az EU-török megállapodás része az is, hogy az EU-nak minden egyes Törökországba visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Ebben azok élveznének elsőbbséget, akik korábban nem próbáltak meg illegális úton eljutni a kontinensre. Ezzel azt akarják elérni, hogy a szíriai "menekültek" számára ne legyen vonzó az embercsempészek hajóinak igénybe vétele. Vasárnap két ember halt meg egy Leszboszra befutott, túlzsúfolt hajón.

(MTI nyomán)

Politikai értelemben siker a betolakodócseréről született megállapodás, mert jól kommunikálható – véli a politológus

Megvan a csodálatos EU-s megállapodás: mi visszaküldjük Ahmedet, cserébe megkapjuk a törököktől Mohamedet

Brüsszeli alku: Merkel szerint "minden tagállam részt vesz a menekültek Törökországból való áttelepítésében"


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »