Az EU részéről megbántott és megfenyegetett Görögország Kína felé fordul pénzért

Az EU részéről megbántott és megfenyegetett Görögország Kína felé fordul pénzért

THE NEW YORK TIMES

Miután éveken át Görögország  európai partnerei megszorításokat kényszerítettek az országra és lepöckölte őt az Egyesült Államok, Athén most Kína kezdeményezései felé fordult.

Peking óriási összegű befektetéseket kínál. Aminek Kína szempontjából nem csak gazdasági előnyei lennének, hanem az ország politikailag meg tudná vetni a lábát Európában.

Múlt nyáron Görögországnak sikerült megakadályoznia az Európai Uniót, hogy egységes nyilatkozattal álljon elő a Dél-kínai-tengeren (állítólagosan) elkövetett agresszióval szemben. Most júniusban pedig Athén megakadályozta Brüsszelt abban, hogy elítélje Kína emberjogi teljesítményét.

A görög diplomácia lépései sem Brüsszel, sem Washington előtt nem maradtak rejtve. Mindkét fővárosban aggódtak amiatt, hogy Görögország gazdasági sebezhetősége érett célpontot jelenthet Oroszország számára.

E helyett Kína ragadta meg az alkalmat. Egyik kezdeményezése az volt, hogy Píreusz kikötőjét az Új Selyemút Európába irányuló részének „sárkányfejévé” tegye.

Hírdetés

Kosztasz Duzinasz, a  görög parlament külügyi és védelmi bizottságának vezetője, a kormányzó Sziríza Pártnak a tagja viszont úgy látja, hogy „míg az európaiak úgy viszonyulnak Görögország felé, mint középkorú piócák, a kínaiak pénzt hoznak”.

Duzinasz tagadta, hogy Kína bármikor is kérte volna Görögországot, támogassa az emberi jogokkal kapcsolatos magatartását illetően.

Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök májusban Pekingből úgy tért vissza, hogy ott több milliárd dollár értékű új befektetési szerződéseket írt alá kínai vállalatokkal.

 

 

 

Megosztás:


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »