"Az EU nem élne túl egy Le Pen-győzelmet"

Brüsszelben egyre nagyobb aggodalommal figyelik Marine Le Pen kampányát és a Nemzeti Front jelöltjének menetelését – írja a Breitbart.

„Az Európai Bizottság (EB) szemszögéből Marine Le Pen sikere katasztrofális lenne és egzisztenciális kihívást támasztana az európai projekttel szemben. Egy Brexitet még túlélünk, de egy Frexitet már nem”

– fogalmazott a Politiconak az európai testület egyik neve elhallgatását kérő tagja.

Le Pen ugyan a legutóbbi tévévita óta már nem emlegeti olyan vehemenciával az unióból való kilépést, úgy fest a „Franciaország mindenek előtt” politikájából és az általa csak „gazdasági hazafiságnak” nevezett elgondolásból továbbra sem enged.

Ennek keretében a Nemzeti Front elnökjelöltje keményen megadóztatná azokat a cégeket, amelyek az országon kívülre helyeznék a termelésüket, ezzel tovább növelve a francia munkanélküliséget. Ezzel párhuzamosan újra bevezetné a francia frankot, és megszabadulna az eurótól.

A fentebb idézett európai tisztviselő ugyanakkor igyekszik lehűteni a kedélyeket, mondván:

Hírdetés

„Nincs jogi lehetőség az euró és Schengen elhagyására úgy, hogy egy állam továbbra is az unió tagja maradjon.”

Az EB egy másik munkatársa szerint Le Pen esélyei „aggasztják” a bizottságot, és a Brexit, valamint a Trump-győzelem „természetes következményeként” tekintenek rá.

Ám az EU épp ezért nem akar távolságtartó maradni az események kapcsán: míg a briteknél nem szólt bele a népszavazási kampányba, most az unió aktív szerepet játszik a franciák befolyásolásában.

Pierre Moscovici, szocialista politikus, az EB gazdasági és pénzügyek, valamint adó- és vámügyekért felelős biztosa „hibának” nevezte, ha nem konfrontálódnak a Le Penhez hasonló politikusokkal.

Egy másik főmunkatárs nem kertelt:

„Ha a bizottság tehetné, akkor minden kétséget kizáróan Emmanuel Macronra szavazna.”

Ezzel újabb megerősítést nyert, hogy melyik jelölt, kinek az érdekeit képviseli.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »