Az EU-biztos szerint Erdogan nem korlátozhatja tovább a demokratikus alapjogokat

Az EU-biztos szerint Erdogan nem korlátozhatja tovább a demokratikus alapjogokat

A török kormánynak nem szabad tovább korlátoznia a demokratikus alapjogokat a meghiúsult puccskísérlet nyomán – figyelmeztetett az Európai Unió digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztosa.

Günter Oettinger / forrás: oceanenergy-europe.eu

Günther Oettinger a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak azt mondta, hogy ha Recep Tayyip Erdogan az utóbbi napok történéseire az alapvető jogok további megnyirbálásával reagál, azzal a török elnök csak eltávolodik az Európai Unió és a NATO által képviselt értékektől.

“Ezzel (Erdogan) ugyan belpolitikailag erősítené pozícióját, külpolitikailag viszont elszigetelődne” – vélekedett a német EU-biztos. “Remélem, hogy együttműködésünket szigorúan a jogállami elvek szerint és értékeink mentén folytatjuk” – hangsúlyozta Oettinger.

A szombatra virradóra megkísérelt török katonai hatalomátvétel során összesen mintegy 250 ember halt meg és több mint 1400-an sebesültek meg. Ankara szerint a történtek mögött egy, a hadseregben is kiépült “párhuzamos struktúra” húzódik meg. Erdogan szombaton hívei előtt kijelentette, hogy parlamenti vita tárgya lehet a halálbüntetés újbóli bevezetése a meghiúsult puccskísérlet nyomán.

 

MTI

The post Az EU-biztos szerint Erdogan nem korlátozhatja tovább a demokratikus alapjogokat appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »