Az erdők sorsáért aggódik az ellenzék

Az erdők sorsáért aggódik az ellenzék

Továbbra is tart az állami erdők elárverezésétől az ellenzék. A kancelláriaminiszter nem győzte meg a parlament mezőgazdasági bizottságában az MSZP, a Jobbik és az LMP politikusát. Lázár János bejelentette, hogy visszavásárolják a Medgyessy-kormány idején privatizált Mezőhegyesi Ménesbirtokot.

195 ezer hektár állami földet árverezett el a kormány az elmúlt egy évben. Nem lettek automatikusan földtulajdonosok azok, akik a legtöbbet ajánlották a liciteken. Ha 60 napon belül valaki élt az elővásárlási jogával, akkor ő vihette el a parcellát. Csakhogy az ellenzék szerint az elővásárlásra jogosultak sok helyen nem tájékoztatták az árverések eredményéről.

„Miniszter úr, azért nincsen jogorvoslat, például az elővásárlási jogosultaknak, mert nem tudják az érintettek, hogy nem ők a nyertesek, tehát úgy lettek bejegyezve a földek, hogy akinek elővásárlási joga lenne, azt nem értesítette ki az NFA, hogy miért nem ő nyert” – hívta fel a figyelmet Gőgös Zoltán, a MSZP elnökhelyettese.

Lázár János vizsgálatot ígért a szocialisták szakpolitikusának. „Az elővásárlásokkal kapcsolatban minden észrevételt jó néven veszek, magam is kaptam ilyen bejelentéseket, és soron kívüli vizsgálatot kértem minden egyes esetben, névre lebontva” – közölte a kancelláriaminiszter.

A Miniszterelnökség vezetője a parlament mezőgazdasági bizottságában jelentette be, hogy az állam visszavásárolja a Mezőhegyesi Ménesbirtok Kft.-t, amelyet a Medgyessy-kormány idején privatizáltak. „2,1 milliárd forintért megvásároljuk a Mezőhegyesi Ménesbirtok Kft-t. és ezzel az a struktúra is megszületik, ami körülbelül a 8-9 ezer hektáros mintagazdasághoz szükséges. Ennek a teljes lebonyolítása, a kormánybiztos munkakörülményeinek a megteremtése, az ottani helyzet rendezése az önkormányzattal, a jelenlegi ménesbirtok munkavállalóival, a várossal, illetve azzal a közösséggel, ami a Mezőhegyesi állami gazdasághoz kötötte az életét és sorsát, meggyőződésem, hogy ezzel az aktussal teljesen rendezhető” – mondta.

Az LMP szakpolitikusát nem nyugtatták meg Lázár János szavai. „Lázár János miniszter meghallgatásából kiderült egy nagyon-nagyon fontos információ, a termőföld privatizációt és megvalósítását azzal védte, hogy érdeklődők voltak rá, meg akarták venni, miért ne adtuk volna el. Ez nagyjából előrevetíti azt, hogy milyen sors várhat a magyar erdőkre, előrevetíti azt, hogy milyen sors várhat a magyar közvagyonra, és ez hatványozottan jelenik meg akkor, amikor az állam megveszi a Mezőhegyesi Ménesbirtokot, hogy megvalósítsanak állami fejlesztéssel egy állami gazdaságot” – nyilatkozta Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő.

Az ökopárt politikus a földprivatizációt továbbra is a rablásnak tartja. Az LMP korábban számokkal igazolta, hogy az árverések valódi nyertesei nem a családi gazdaságok lettek, hanem kormányhoz közelálló üzletemberek vagy tehetős spekulánsok.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »