Az építőiparból harmincezer ember hiányzik

Már 20-30 ezer ember hiányzik az építőiparból, többek között azért, mert hiába emelkedtek a kivitelezési díjak, rossz a bérszerkezet, a pluszpénzek nem jutnak el az alsó szintekig, nagy részük eltűnik a kkv-szektorban, ahol az alkalmazottak 90 százaléka továbbra is minimálbéres, és a cégek nem költenek fejlesztésre.

A szakképzett munkaerő kivándorlását tehát nem sikerült megállítani, pedig a pénz, amelyből emelni lehetne a béreket, már ott van az ágazatban – összegezte a helyzetet a Market Zrt. elnök-vezérigazgatója, Scheer Sándor. A leányvállalatain keresztül 827 munkavállalót, köztük 237 szakmérnököt foglalkoztató, jelenleg 42 – zömmel nagy – projekten dolgozó, az idén várhatóan már több mint 106 milliárd forintos árbevételt elkönyvelő óriáscég vezére szerint súlyos gondot okoz a középvállalkozói réteg mohósága.

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója
Forrás: MTI

Miközben a lánctartozás problémáját sikerült leküzdeni, újabb gond mutatkozik: hiába fizetik ki a generálkivitelezők az alvállalkozók által diktált díjakat, a 3 ezer forintos óradíjon leszámlázott szakmunkát, a szakmunkások a legtöbb cégnél továbbra sincsenek megfizetve, ezért szerződnek külföldre. A Market – jobb híján – saját csapatot épít, és az építkezések kivitelezését komplexebbé tette.

Hírdetés

Nyugat-Európa munkaerőpiaci problémáira Kelet-Európa volt a válasz, a képzett ukrán szakmunkások már Nyugaton dolgoznak, onnan nem lehet megoldani a magyarországi építőipari cégek munkaerőhiányát, ezért Scheer Sándor szerint akár 3-5 éven belül reális opció lehet kínai, vietnami, indonéz és pakisztáni vendégmunkások szerződtetése. A másik problémán, a végtelenül hosszú, elaprózott alvállalkozói láncon – ahol a cégek 90 százaléka 4-5 főt foglalkoztat – klaszterekkel lehetne mielőbb segíteni – fejtegette a cégvezető, aki az ellenőrzések hiányát is problémaként jelölte meg.

A lakásépítés kedvezményes áfájának sorsáról továbbra is hallgat a kormány, emiatt a következő 3-4 hónapra torlódnak össze a megrendelések – jelezte Scheer Sándor, akinek cége egy római-parti lakóparkkal belekóstolt a lakásépítésbe is, de nem tervezi azzal bővíteni a profilját.

Építőipari jellemzők

  • öregszik az építőipar, nincs megfelelő utánpótlás
  • fizikai létszám: 223 000 fő
  • 12 000 fő hivatalosan dolgozik külföldön
  • 30 000 fő nem regisztrált módon dolgozik külföldön

Forrás: Market


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »