Az ENSZ-szanckiók újabb észak-koreai fegyverkezést hoztak

Észak-Korea csütörtökön bejelentette, hogy fokozza önvédelmi intézkedéseit az ország ellen előző nap jóváhagyott legújabb ENSZ-szankciók miatt, amelyek Phenjan szerint megkérdőjelezik szuverenitását és a túléléshez való jogát, írja az MTI.

Észak-Korea kommunista diktatúrája tartja az elmúlt évek sormintáját, amely a kül-és haderő politikáját jellemzi: ez nagyjából úgy egyszerűsíthető le, hogy az elszigetelt ország hadserege végrehajt egy kísérleti atomrobbantást, vagy tesztel úgy hordozórakétát, amelyre az ENSZ hoz egy gazdasági szankciót, erre válaszul Észak-Korea bejelenti, hogy ezt egy az ország ellen indított nyugati támadásnak veszi és még több pénzt fordít fegyverkísérletekre. 

Most csütörtökön sem történt ez másként. Miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán egy újabb határozatot hozott a szeptember 9-én végrehajtott ötödik – minden eddiginél nagyobb – kísérleti atomrobbantásra reagálva, a Kim Dzsong Un vezette ország elutasította a döntést. Ahogy pedig ez szokás, tovább növelik a védelmi kiadásaikat, jelentette az állami hírügynökség, a KCNA.

A mostani ENSZ-szankciók érdekessége, hogy még Kína is támogatta, amely a Biztonsági Tanács állandó tagjaként minden Észak-Koreát célzó büntető intézkedést blokkolni szokott. Most viszont egy olyan szankcióban egyeztek meg a felek, amely a becslések szerint akár negyedével is csökkentheti Észak-Korea exportbevételeit. Az elszigetelt ország egyik fő bevételi forrásának számító szén eladását is nehezebbé teszi.

Dél-Korea természetesen üdvözölte az ENSZ BT legújabb Phenjan-ellenes határozatát, a külügyminisztérium egyik szóvivője pedig az EFE spanyol hírügynökségnek megerősítette, hogy Szöul Washingtonnal és Tokióval együttműködve rövidesen – várhatóan már pénteken – további egyoldalú szankciókat jelent be a Kim Dzsong Un vezette kommunista rezsim ellen. A következő napokban Japán és az Egyesült Államok is hasonlóképp cselekszik majd.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa idén már második alkalommal – előzőleg a januári atomkísérlet után – hozott határozatot Phenjan ellen, de a célját az sem érte el. Várhatóan a mostani intézkedés sem veszi el Észak-Korea kedvét az atomprogramja folytatásától.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »