Az ENSZ feminista ihletésű munkacsoportja betámadta Magyarországot

Az ENSZ feminista ihletésű munkacsoportja betámadta Magyarországot

MTI nyomán

Az ENSZ szakértői csoportjának elnök-jelentéstevője szerint Magyarországnak fel kell hagynia azzal, hogy a nemi alapú megkülönböztetést “konzervatív családi értékekre épülő” ideológiával palástolja.

Frances Raday, a nők jogait és a nemek közötti egyenlőség helyzetét értékelő csoport (ugye mindenki örül, hogy erre is pénzt pazarol az emberiség? – a szerk.) vezetője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján tapasztalataikról beszámolva kijelentette: a nőkkel szembeni diszkriminációt és a nők szerepének megerősítését önálló problémakörként kell kezelni.

Május 17. és 27. között első alkalommal vizsgálódott Magyarországon az az ENSZ szakértői csoport, amelyet a jogi és a gyakorlatban előforduló, nők elleni diszkrimináció feltárására hoztak létre.

A brit-izraeli Frances Raday a sajtótájékoztatón kifejtette: a nőkkel szembeni diszkrimináció felszámolását a kormánynak elsődleges fontosságú ügyként kell kezelnie, ezt pedig úgy érhetné el, ha a gyermekeknek a nemek közötti egyenlőséggel és az emberi jogokkal kapcsolatos oktatást biztosítana, valamint igénybe venné egyebek mellett az emberi jogi intézmények és a média segítségét.

A szakértő emlékeztetett: az alaptörvény biztosítja a nők és férfiak egyenjogúságát Magyarországon, és védi a család intézményét, amelyet a nemzet fennmaradása szempontjából elengedhetetlennek tart. Bár a társadalom alapegységeként a család valóban védelemre jogosult,

“a család konzervatív formáját nem lenne szabad szembeállítani a nők politikai, gazdasági és társadalmi jogaival, valamint a nők szerepének megerősítésével.”

(Érdekes, ezt valahogy csak az ilyen liberális hivatalnokoknak és véleményformálóknak sikerül lépten-nyomon megtennie… – a szerk.)

Frances Raday úgy látja, az antidiszkriminációs jogszabályi rendelkezések megvalósítása nem elegendő ahhoz, hogy a gyakorlatban is kiküszöbölje a nemi alapú diszkriminációt.

A nők és férfiak közötti társadalmi különbség indexe (gender gap) szerint komoly lemaradásban van Magyarország: 145 ország közül a 99. helyen áll – mutatott rá.

Mint mondta, a nők jelentős mértékben háttérbe szorulnak a politikai életben, hiszen a parlamenti képviselőknek mindössze 10 százaléka nő, a kormány tagjai között pedig egy nő sincs.

Ennek hátterében “a nők mindent átható, nyilvánvaló sztereotipizálása áll” – fogalmazott (véletlenül sem az a számtalanszor bizonyított tény, hogy a nők kevésbé érdeklődnek a politikai karrier iránt és általában nem szívesen szavaznak női jelöltekre – a szerk.).


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »