Az ENSZ BT figyelmeztette az Iszlám Államot

Határozatot fogadott el pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amelyben elítéli a kulturális örökség elpusztítását, és figyelmezteti az Iszlám Állam (IÁ), az al-Kaida terrorszervezeteket és más fegyveres csoportokat, hogy az ilyen támadások háborús bűncselekménynek minősülhetnek.

Az ENSZ legbefolyásosabb testülete által egyhangúlag elfogadott nyilatkozat kiterjeszti a korábbi, jogtalanul eltulajdonított kulturális javak illegális kereskedelmére korlátozódó, Irakra és Szíriára összpontosító korábbi intézkedéseket. A két országban az Iszlám Állam dzsihadistái ókori régészeti emlékeket, közöttük Palmüra városa több műemlékét is lerombolták.

Az újonnan elfogadott határozat nem csupán az IÁ-ra és az al-Kaidára vonatkozik, hanem az összes konfliktusban érintett felekre.

Hírdetés

Elítéli és bíróság elé állítását követeli mindazoknak, akik történelmi emlékek és helyszínek, vallási, művészeti, tudományos vagy jótékonysági intézmények ellen támadnak, illetve engedély nélküli ásatásokat végeznek, műkincseket rabolnak és azokkal kereskednek.

Irina Bokova, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója történelmi jelentőségűnek nevezte a határozatot, amely „tükrözi a kulturális örökségnek a békében és biztonságban játszott szerepe új elismerését”.

Jeffry Feltman, az ENSZ főtitkárának politikai ügyekben illetékes helyettese kijelentette: a határozat „célja, hogy erősítse a nemzetközi együttműködést a terrorizmust anyagi forrásainak kiapasztásában, de a kulturális örökség védelme egyben a kölcsönös megértést és a valamennyi vallás, hit és civilizáció iránti tiszteletet is jelképezi”.

A határozat nemzetközi együttműködést szorgalmaz a nyomozásban, a vádemelésben, az elkobzásban és az elrabolt, valamint a csempészet kulturális tulajdon visszaszolgáltatásában. Felszólítja a tagállamokat, hogy hozzanak intézkedéseket a kulturális javak listájának összeállítására, illetve annak pontosítására, és hozzanak olyan export- és importszabályozásokat, amelyek eredetigazoláshoz kötik a kulturális javak kereskedelmét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »