Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag támogatja António Guterres főtitkári jelölését

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag támogatja António Guterres főtitkári jelölését

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag támogatja, hogy António Guterres legyen a világszervezet következő főtitkára.

A volt portugál kormányfő és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának korábbi vezetője, António Guterres a csütörtök délelőtti, zárt ajtók mögötti szavazáson megkapta az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) tizenöt tagjának egyhangú támogatását. Ez azt jelenti, hogy a BT őt jelöli a világszervezet következő főtitkárának. A döntést az ENSZ Közgyűlése hozza meg, a szavazás azonban elemzők szerint is már csak formalitás, így január elsejétől a dél-koreai Ban Ki Mun után szinte bizonyosan António Guterres irányíthatja majd a világszervezetet. A portugál politikus az ENSZ 1945-ben történt megalapítása óta a világszervezet kilencedik vezetője lesz, a 72 éves dél-koreai Ban Ki Mun után.

Guterrest, a világszervezet történetében először, rendhagyó módon választották ki. A főtitkári posztot ugyanis meghirdették, pályázni lehetett rá, és a pályázók a Közgyűlés előtt tartott nyilvános meghallgatásokon fejtették ki terveiket, elképzeléseiket.

Guterres, aki politikai pályafutását az 1974-es portugáliai “szegfűs forradalom” idején kezdte, tekintélyes baloldali politikusként vonult be a portugál történelembe, s az ENSZ-ben is veterán politikusként tartják számon: 2005 és 2015 között az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának vezetőjeként volt sikeres. A mostani főtitkár-kiválasztási folyamat során ki is fejtette, hogy a főbiztosként eltöltött tíz esztendő “kiváló felkészülés” volt az ENSZ főtitkári posztjához, amelyet szerinte olyan politikusnak kell betöltenie, aki konszenzus-kereső, és akit a tagországok függetlennek is látnak, szerinte ugyanis így könnyebb egyetértést kialakítani és válságokat kezelni. Guterres ezt az egyik meghallgatáson úgy fejezte ki, hogy “hídépítő” szeretne lenni, olyan politikus, aki “megteremti a konszenzushoz szükséges körülményeket”. A meghallgatásokon sok kérdésben elég részletesen fejtette ki az álláspontját. Szerinte a világban, ahol megsokszorozódtak az új konfliktusok és csak óriási nehézségek árán lehet megoldani őket, “egyértelműen hiányzik a nemzetközi közösségből a képesség a konfliktusok megelőzésére és megoldására”. Leszögezte azt is, hogy meglátása szerint új “békediplomáciára” van szükség, amely pedig diszkrét diplomáciai kapcsolatokat és a konfliktusok és viták kulcsszereplői közötti aprólékos egyeztetéseket igényel. Aktív szerepet ígért ENSZ-főtitkárként és alázatos munkát.

António Guterres jelölését a hírek szerint egyes ENSZ-diplomaták nem fogadták kitörő örömmel, mert vagy nőt, vagy közép-kelet-európai politikust láttak volna szívesebben. Hírügynökségek idézik Matthew Rycroftot, az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövetét, aki azonban még a BT-szavazás előtt azt mondta: a jelöltek között volt nő és volt sok tehetséges politikus, és valóban ideje volna női ENSZ-főtitkár megválasztásának, de a Biztonsági Tanács a legerősebb jelölt mellett dönt. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »