Az energiaiparon marakodnak

Az energiaiparon marakodnak

Két csoport küzd a magyar energiaipar feletti ellenőrzés megszerzéséért. Orbán Viktornak hamarosan döntenie kell – írja legfrissebb számában a Figyelő.

Nehéz döntés előtt áll Orbán Viktor miniszterelnök, hamarosan választania kell két energetikai koncepció, Lázár János kancelláriaminiszter és Seszták Miklós fejlesztési miniszter javaslata között – írja nyolcoldalas elemző cikkében a Figyelő legfrissebb száma. Sok százmilliárd forint a tét – hangsúlyozza a hetilap –, nevezetesen az, hogy kihez tartozzon 3,5-4 millió magyar háztartás gáz-, áram-, távhőellátása, ki felügyelje a nagy energetikai hálózatokat, illetve a fejőstehén Paksi Atomerőművet. Két érdekcsoport javaslatai ütköznek meg egymással, s ki-ki a maga hátországát is segítségül hívja igaza bizonyítására.

A Lázár János képviselte csapat javaslata szerint a magyar háztartásokat vezetékes energiával ellátó, nonprofit ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. minél szélesebb körű jogosítványokkal való ellátása alapvető fontosságú, ami persze a jelenleg meghatározó szereppel bíró MVM súlyának drasztikus csökkenésével járna. Utóbbi jelenleg Seszták Miklós fejlesztési miniszter felügyelete alá tartozik, csakúgy mint a Paks I., s az MVM térfeléhez húz a lap szerint a Mol Nyrt. is olyan játékosokkal, mint Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató és Csányi Sándor, az OTP vezetője. Nem mellékesen ehhez az oldalhoz sorolja a Figyelő a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) fejét, Szivek Norbertet is, aki állítólag kifejezetten jóban van az utóbbi időben Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor vejével.

Lázár az ENKSZ mellett ellenőrzi a majdani Paks II.-t, s arra is készülnek, hogy brüsszeli előírás nyomán szétválasszák az MVM-t és a Paks I.-et, ami nyilvánvalóan előbbi megroggyanásával jár. Velük szemben a Seszták-csapat éppen azt állítja, hogy a mindenevő és egyre nagyobb ENKSZ koncepcióját a hazai energetika első vonalából kiszorult szakemberek raknák össze, akikre felelősen nem lehet rábízni a magyar lakosság áram-, gáz- vagy távhőellátását.

Az energiaipar ellenőrzése több szempontból is kiemelt fontosságú lehet, egyrészt a Fidesz 2018-as választási győzelméhez újabb 10-20 százalékos rezsicsökkentés lenne szükséges, amiről mostanában már hallani is. Másrészt a Figyelő idézi azt a forrását, amely azt állítja, hogy lényegében a kifizetőhelyek fölötti diszponálásról is szól a küzdelem, amivel egyébként egymást vádolják a felek. „Röhej az egész – mondta a hetilap egyik forrása –, az MVM-esek, ha jól értem, attól félnek, hogy az ENKSZ-nél kifizetőhely épülne. Ugye viccel? Nézze meg az MVM költéseit, a Szijjártó–Seszták-világ házi pr-cégeit vagy a Paks 40 kampányt, amelyet a Habony-médiák agyonfizetésére használtak. Éppen az ilyen gazdák kezéből kellene végre kicsavarni az értékeket.”

Na erről (is) kell döntenie Orbánnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »