Az embercsempészetre és Oroszországra koncentrálnak

Az embercsempészetre és Oroszországra koncentrálnak

Az embercsempészet visszaszorításában és Oroszország nemzetközi elszigetelésében is együttműködnek a NATO-tagországok, erről állapodtak meg a védelmi szövetség tagállamainak külügyminiszterei Brüsszelben. A NATO Afganisztánban meghosszabbítja a jelenlétét, az ott állomásozó 110 magyar katona is a térségben marad.

A NATO és az EU közötti együttműködés még szorosabbra fűzéséről tárgyaltak a két szervezet képviselői Brüsszelben.

Az észak-atlanti szervezet főtitkára példaként említette az embercsempészet visszaszorítására és Oroszország nemzetközi elszigetelésére tett erőfeszítéseket. „Egymás mellett dolgozunk, hogy csökkentsük az illegális emberkereskedelmet és az illegális migrációt az Égei-tenger térségében. Nagyon szoros, összehangolt álláspontunk van azzal kapcsolatban is, hogy Oroszország törvényellenesen bekebelezte a Krím félszigetet. Az EU gazdasági szankciókat vezetett be, mi pedig elértük, hogy a hidegháború vége óta most a legerősebb a szövetség kollektív védelme” – fejtette ki Jens Stoltenberg.

Az unió külügyi főképviselője elégedetten nyilatkozott arról, hogy a NATO külügyminiszterei támogatják a közös fellépést a Földközi-tenger térségében. „Az Égei-tenger térségében nagyon jól dolgozunk együtt. Keressük a lehetőségeket, hogy ezt még szorosabbra tudjuk fűzni, és megtaláljuk annak módját, hogy a NATO támogathassa az Európai Unió tevékenységét elsősorban a Földközi-tenger középső részén, a Sophia hadműveletben, amelynek célja az embercsempészek üzletének szétzúzása” – fogalmazott Federica Mogherini.

Az észak-atlanti szövetség és az unió együttműködésének fontosságát hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

„Az Európai Unió és a NATO együttműködésére minden eddiginél nagyobb szükség van tekintettel arra, hogy az Európai Unió történetének legsúlyosabb válságát éli át a bevándorlási hullám miatt. Európa számára a bevándorlási válság azt jelentette, hogy a terrorfenyegetettségünk jelentős mértékben növekedett, az európai közbiztonság pedig jelentős mértékben romlott” – jelentette ki.

A NATO külügyminiszterei arról is döntöttek, hogy a bizonytalan helyzet miatt 2020-ig meghosszabbítják jelenlétüket Afganisztánban, vagyis az eredeti tervekkel szemben nem vonják ki ebben az évben a csapatokat. Szijjártó Péter közölte, hogy az Afganisztánban állomásozó 110 magyar katona is a térségben marad, segítve az afgán állam stabilizálását, mert ellenkező esetben újabb embertömegek indulhatnak Európa felé.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »